CUM FUNCTIONEAZA CRIPTOMONEDELE

Odata cu apartitia criptomonedelor a aparut si o noua perspectiva asupra tranzactiilor si a felului in care functioneaza sistemul monetar in general. In cazul criptomonedelor, ne putem imagina ca in loc sa functioneze dupa reglementarile bancilor, valuta va functiona pe baza matematicii. Mai exact, cu ajutorul retelei blockchain, un sistem decentralizat de confirmare reciproca (peer-to-peer). Acest sistem permite monitorizarea fiecarei tranzactii, indiferent de tipul de criptomoneda folosit sau de dispozitivele de pe care se realizeaza tranzactiile.

Pentru a pastra blockchain o platforma sigura pentru tranzactii, atat expeditorul cat si receptorul criptomonedelor trebuie sa creeze o semnatura digitala acceptata de ambele parti. Aceasta semnatura este formata din doua chei digitale, criptate: o cheie publica, numita adresa, care permite accesul public si o cheie privata, cheia secreta, pe care doar posesorul acesteia o va putea accesa. Fiecare utilizator va avea o pereche unica de chei, iar fiecare cheie privata este legata de o cheie publica. Partile tranzactiei vor “semna” cu ajutorul unei chei publice care poate fi verificata pentru a se asigura autenticitatea tranzactiei si transparenta acesteia.

Tranzactiile sunt  afisate public in registrul blockchain, insa securitatea fiecarei parti a tranzactiei este in acelasi timp protejata datorita existentei cheii private. Blockchain-ul este practic o lista vizibila public cu datele tuturor tranzactiilor procesate, fara sa fie detinut de o persoana sau de o institutie. Aici intervine matematica. Din cauza ca nu este un spatiu centralizat, tranzactia este trecuta printr-un proces de verificare, unde exista algoritmi matematici care sa confirme validitatea acesteia. Procesul de verificare este ceea ce in sfera cripto este gasit sub eticheta de minat (en. mining), proces care permite sistemului de tranzactionare cripto sa ramana decentralizat. Exista doua tipuri de proceduri cand vine vorba de minat, in functie de criptomoneda tranzactionata: proof-of-work (PoW) sau proof-of-stake (PoS).


Proof of Work

PoW este sistemul original de consens al tranzactiilor in blockchain si este folosit pentru a confirma tranzactiile si a crea astfel noi blocuri in blockhain.  Prin sistemul PoW, “minerii” concureaza pentru a rezolva algoritmii de tranzactie pentru care sunt recompensati in criptomonede la randul lor. Minerii sunt interconectati in blockchain prin computerele conectate la internet ce functioneaza intr-un sistem pliabil pe mediul cripto in care vor sa participe. Conexiunile sunt numite noduri  si sunt contectate intre ele pe un network care este raspandit in tot mediul cripto pe care se mineaza, fiind publice si transparente.

Minerii folosesc algoritmi computerizati pentru a rezolva un puzzle matematic care, ulterior, va adauga o noua legatura in blockchain. De obicei, activitatea de minat in sistem PoW este efectuata cu Bitcoin, Litecoin, Ethereum si, practic, majoritatea celorlalte criptomonede, deoarece aproape 3 din 4 proiecte cripto sunt implementate in platforma Ethereum.

Proof of Stake

PoS este un sistem in care blocurile sunt validate inainte de a fi adaugate in blockchain, spre deosebire de PoW, unde blocurile au nevoie sa fie adaugate in blockchain pentru a li se confirma validitatea. Pentru a asigura functionalitatea acestui sistem, o persoana poate participa la procesul de minat mizand pe o anumita suma din propriile criptomonede care sa valideze o noua tranzactie. Numarul de tranzactii pe care o persoana le poate valida prin aceasta metoda este echivalenta cu numarul de criptomonede pe care il detine. Asadar, mai multe criptomonede detinute inseamna putere mai mare de minat si volum mai mare de tranzactii confirmate.
Persoanele care valideaza tranzactiile sunt votate sau alese la intamplare, insa pentru a fi alese este nevoie sa aiba un anumit depozit de criptomonede depus intr-un portofel conectat.

Ca avantaj in fata sistemului Proof-of-Work, Proof-of-Stake consuma mai putina energie si este mai prietenos cu mediul inconjurator, insa unul dintre cele mai mari dezavantaje este ca au prioritate persoanele care au un capital mai mare de investit.

Cele mai comune criptomonede care folosesc sistemul de minat PoS sunt NEO, Lisk si OkCash.

In ultima parte a tranzactiei de criptomonede, odata ce legatura a fost adaugata in blockchain si validitatea tranzactiei a fost confirmata, tranzactia este procesata, iar partile tranzactiei pot “strange mana” si pot trece la urmatoarea tranzactie.


Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.