Cum sa te protejezi de fraude cu criptomonede
Desi schemele piramidale sunt o inselatorie comuna in sistemul financiar clasic, investitorii crypto trebuie sa fie atenti la aceste fraude periculoase. Echipa Tradesilvania recomanda tuturor celor care investesc, au investit sau vor investi in criptomonede, blockchain si NFT sa efectueze verificari pentru credibilitatea companiilor care promit solutii rapide pentru randamente mari.
Majoritatea fraudelor prezinta semne de avertizare clare pe care utilizatorii crypto le pot identifica. Daca esti un investitor in criptomonede, blockchain sau NFT trebuie sa fii atent la urmatoarele aspecte atunci cand alegi un consultant sau o companie crypto :
Ofera profituri mari intr-un timp scurt
Aceasta schema se numeste “get-rich-quick”. Majoritatea fraudelor de acest gen creeaza impresia ca participantii pot obtine un randament ridicat cu putin risc, efort sau timp. In general, aceste fraude promoveaza bogatia obtinuta prin lucrul de acasa sau comercializeaza carti si cursuri care “ajuta” utilizatorul sa se imbogateasca prin crypto. Fraudele de acest gen sunt destul de raspandite, mai ales intr-un ecosistem volatil cum este piata criptomonedelor.
Ce sa verifici ca sa te protejezi de frauda in acest caz: verifica nivelul de profit realist al companiei si asigura-te ca informatiile sunt corecte.
Prezinta o lipsa de transparenta
Inainte de a investi in crypto printr-o platforma sau companie, trebuie sa intelegi clar modul in care functioneaza si genereaza profit. Faptul ca nu se gasesc informatii directe ale unui responsabil de companie sau proiect reprezinta un semn de intrebare foarte important. In acelasi timp, consultantul sau compania care doreste sa te atraga ca investitor trebuie sa poata oferi orice informatie solicitata de clienti si investitori.
O alta problema care ridica semne de intrebare despre o companie implicata in criptomonede este integritatea website-ului. O companie care directioneaza clientii si investitorii pe un site web fara informatii clare sau un site care este “in constructie” reprezinta, cel mai probabil, o escrocherie.
Ce sa verifici ca sa te protejezi de frauda in acest caz: solicita informatii concrete si reale despre compania/consultantul crypto.
Foloseste fraze specifice si bombastice
Daca navighezi pe internet suficient de mult, in cele din urma vei vedea anunturi sau postari frauduloase pe retelele sociale care prezinta oportunitati cu crypto folosind fraze de genul: “Castigati bani in timp ce lucrati de acasa”, “deveniti partener” sau “castigati bani fara efort”.
Alte anunturi frauduloase de acest fel sunt mai sofisticate, punand mai mult efort in dezvoltarea imaginii de “expert” in domeniu, in cazul acesta crypto, dar folosesc tot un limbaj bombastic. Orice companie din domeniul criptomonedelor care comunica in acest fel reprezinta o frauda si trebuie evitata.
Ce sa verifici ca sa te protejezi de frauda in acest caz: cauta informatii concrete despre ce se afla in spatele expresiilor bombastice si indoielnice.
Solicita investitii initiale considerabile
Unul dintre cele mai semnificative semnale negative despre o companie crypto este cerinta de a efectua o plata initiala considerabila sau o investitie in avans. Aceste fraude promit “investitorilor” plati uriase care vor dubla sau tripla banii, dupa o investitie initiala mare.
In timp ce companiile frauduloase promit profituri mari, rezultatul inevitabil al unei scheme care necesita investitii initiale considerable este acelasi: persoana din varf dispare cu criptomonedele depuse de “investitori”.
Ce sa verifici ca sa te protejezi de frauda in acest caz: evita in mod categoric astfel de solicitari frauduloase; cererea unei investitii initiale semnificative este o activitate extrem de suspecta.
Isi desfasoara activitatea intr-o tara “exotica”
In cazul in care companiile care incearca sa te convinga sa investesti in crypto au legatura cu state “exotice”, ca Bahamas, Barbados sau Insulele Cayman, trebuie sa iti pui cateva semne de intrebare. Aceste tari sunt considerate paradisuri fiscale, avand impozite la un nivel redus sau chiar zero, si sunt in general asociate cu frauda, evaziunea fiscala si spalarea banilor.
Ce sa verifici ca sa te protejezi de frauda in acest caz: informeaza-te cu privire la tarile “exotice” si intreaba compania/consultantul crypto de ce alege sa isi desfasoare activitatea in astfel de state.
Intotdeauna poti efectua verificari simple pe internet despre o companie sau o persoana care pretinde ca este un investitor experimentat in crypto. Este important sa faci verificari despre toate punctele expuse in articol, pentru a evita in mod categoric fraudele, schemele piramidale cu crypto sau afacerile indoielnice.
Tradesilvania ofera acces la 47 de criptomonede, 107 de paritati crypto, un portofel electronic securizat si o aplicatie mobila, care permite clientului sa acceseze portofoliul de oriunde si oricand. Creeaza-ti cont pe platforma si tranzactioneaza criptomonede intr-un mod simplu si rapid!