Cum se creeaza un NFT (Non Fungible Token) - pasi importanti pentru generare jeton nefungibil NFT
Non Fungible Tokens (NFT) reprezinta un fenomen cultural si economic care a crescut in popularitate in ultimul an. Presa a oferit multa atentie acestui subiect, in timp ce anumite celebritati au incercat sa profite de pe urma pietei emergente de Non Fungible Tokens. In acest articol, vom explora cum se creeaza un NFT, cum se incarca pe o platforma specializata si elementele importante din spatele procesului.
Elemente de baza Non Fungible Tokens (NFT)
Pe blog-ul Tradesilvania, avem un scurt explicativ despre arta digitala NFT, in care acoperim definitia Non Fungible Tokens. Totusi, pentru procesul de creare de NFT merita revizuite anumite idei si concepte.
Non Fungible Tokens, sau jetoane nefungibile sunt bunuri digitale stocate pe retele de tip blockchain. Spre deosebire de criptomonede, care sunt fungibile, Non Fungible Tokens sunt unice si pot fi vandute ca o modaliate de a dovedi dreptul de proprietate asupra unei informatii digitale. In majoritatea cazurile, informatiile reprezentate de NFT nu sunt stocate pe blockchain. In schimb, jetonul nefungibil, care face dovada proprietatii, include si un link securizat catre fisier.
Un NFT (Non Fungible Token) poate sa fie orice: imagine, video, pictura, postare pe retelele sociale etc. Totusi, daca se utilizeaza intrumentele unei platforme de tip NFT marketplace, ceea ce este si recomandat, acestea vor prezenta anumite limitari de format.
Alegerea platformei pentru creare si vanzare NFT
Exista numeroase platforme care permit crearea si tranzactionarea jetoanelor nefungibile (NFT). Cele mai populare folosesc tehnologia blockchain Ethereum (ETH), dar exista si alte tipuri de retele blockchain care suporta crearea de Non Fungible Tokens, cum este Polygon (MATIC).
Costul este un factor foarte important atunci cand se alege o platforma de creare si vanzare NFT. OpenSea, cel mai mare marketplace de jetoane nefungibile din lume, nu taxeaza utilizatorul pentru crearea de NFT, colectand comision doar pe vanzarea de jetoane nefungibile. In acelasi timp, OpenSea percepe o taxa semnificativa la initializarea contului (poate sa ajunga si pana la 300 USD).
Cum se creeaza un NFT
Pentru acest exemplu am ales platforma OpenSea, deoarece este cea mai importanta, din punctul de vedere al volumului de tranzactii NFT. In noiembrie 2021, platforma de vanzare NFT a inregistrat un total de tranzactii in valoare de 10 miliarde USD. Echipa Tradesilvania recomanda utilizatorilor sa se documenteze despre mai multe platforme NFT, inainte de a face alegerea.
Inainte de crearea jetonului nefungibil, utilizatorul trebuie sa isi conecteze portofelul electronic cu platforma de vanzare NFT. In cazul OpenSea, acest lucru se face prin butonul “Create”, de pe pagina principala. Dupa conectarea portofelului cu platforma, utilizatorul poate sa creeze un NFT nou. Trebuie retinut faptul ca OpenSea prezinta anumite limitari atunci cand vine vorba de dimensiunea si tipul de fisiere suportate pentru generarea jetoanelor nefungibile.
Pentru mai mult context despre NFT, utilizatorul poate sa includa un link spre paginile sale de social media sau spre site-ul personal. In acelasi timp, cel care creeaza jetonul nefungibil poate sa adauge informatii sub forma de metadata sau mesaje pentru cumparatori.
Dupa acesti pasi, utilizatorul trebuie sa selecteze tehnologia blockchain folosita pentru crearea jetonului nefungibil (NFT): Ethereum (ETH), Polygon (MATIC) etc. Procesul trebuie verificat cu grija, deoarece tehnologia blockchain folosita nu poate fi schimbata dupa generarea jetonului nefungibil. Dupa revizuire, utilizatorul apasa butonul “Create” si este generat un Non Fungible Token.
Pentru a lista un Non Fungible Token pe OpenSea, trebuie dat click pe butonul “Sell” de pe pagina jetonului nefungibil. Utilizatorul poate seta un pret fix in Ethereum (ETH) sau alta moneda (depinde de tehnologia blockchain folosita pentru NFT) si o perioada in care jetonul nefungibil este valabil pe site. Odata ce utilizatorul confirma activitatea prin intermediul portofelului electronic, jetonul nefungibil este listat pe OpenSea.
Tehnologia NFT este intr-o evolutie constanta, iar parcursul sau merita observat in timp real. Cumparati Ethereum (ETH) si Polygon (MATIC) pe platforma Tradesilvania si explorati piata emergenta a jetoanelor nefungibile!
Tradesilvania ofera acces la tranzactionare cu 44 de criptomonede, 101 de paritati crypto si o aplicatie mobila, care permite utilizatorului sa acceseze portofoliul de oriunde si oricand. Creeaza-ti cont pe platforma si tranzactioneaza criptomonede intr-un mod simplu si rapid ca persoana fizica sau persoana juridica!