Declaratia Unica pentru veniturile din criptomonede si NFT-uri

Declaratia Unica pentru veniturile din criptomonede si NFT-uri 2023 2024

In lumea digitala de astazi, criptomonedele si NFT-urile au devenit o sursa semnificativa de venit pentru multi. Deoarece reprezinta o sursa de venit, ele sunt impozabile si trebuie raportate corect la autoritatile fiscale. In acest articol, vom discuta despre cum sa completezi Declaratia Unica/Formularul 212 pentru veniturile provenite din criptomonede și NFT-uri.

Ce este Declaratia Unica?

Declaratia Unica este un formular fiscal care trebuie completat de catre toti contribuabilii care realizeaza venituri din surse independente, inclusiv din tranzactionarea criptomonedelor si vanzarea NFT-urilor.

Acest formular este utilizat pentru a calcula si plati impozitele datorate statului. Pentru anul fiscal 2023, termenul de depunere a Declaraiei Unice/Formularului 212 este 27 mai 2024.

Ce venituri din criptomonede si NFT-uri trebuie declarate?

Castigul devine impozabil atunci cand moneda virtuala este schimbata in moneda FIAT (Lei, Euro etc).

Impozitul pe venit se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra castigului realizat, determinat ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei.

Mai simplu, din pretul la care ai vandut criptomoneda sau NFT-ul scazi pretul la care ai cumparat si mai scazi si comisionele aferente tranzactiei. Suma rezultata este castigul tau.

Daca ai primit criptomoneda sau NFT-ul ca donatie sau cadou fie de la cineva personal fie prin castigarea intr-un airdrop, ori ai castigat prin programe de afiliere si serviciu de savings, pretul de achiziție este considerat a fi zero.

Pe de alta parte, daca esti creator de NFT-uri, veniturile obtinute din prima vanzare a acestora si veniturile din redevente (royalties) sunt considerate venituri din drepturi de proprietate intelectuala si se impoziteaza. Pentru 2023 (declaratie depusa in 2024, impozitul este similar cu cel din investitii si anume 10%).

Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza, cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei. Chiar daca nu ai atins pragul de 600 lei pe an, dar ai avut o tranzactie din care ai castigat peste 200 lei, aceasta se impoziteaza.

Castigul se declara in Declaratia Unica cu valoare in lei. Pentru a converti in lei, va trebui sa folosesti Cursul valutar mediu anual al BNR (Banca Nationala a Romaniei) pe anul fiscal in care s-au realizat castigurile, in cazul nostru 2023. Pentru anul 2023, cursul valutar mediu anual al BNR este de 4,9465 lei pentru 1 euro.

Cum sa completezi Declaratia Unica

Declaratia trebuie completata in format PDF inteligent si se poate descarca de pe site-ul ANAF. Mai apoi se deschide prin click dreapta si Open with/Deschide cu, apoi selectia Adobe Acrobat Reader.

In videoclipul de mai jos iti vom arata cum trebuie sa completezi Declaratia Unica pentru veniturile din criptomonede si din vanzarea de NFT-rui (fie ca ai vandut NFT-uri create de tine sau doar le-ai achizitionat si vandut).

Ce alte taxe mai trebuie sa platesti?

Daca ai venituri provenite din criptomonede sau NFT-uri mai mari de 6, 12 sau 24 salarii minime brute (salariul minim brut pentru anul pentru care declari) vei plati CASS (Contributia la asigurari de sanatate) echivalentul a 10% din 6, 12 sau 24 salarii minime brute.

Pentru anul 2023, salariul minim brut pe tara este de 3.000 RON.

CASS

  • 6 salarii minime brute: 3000 RON x 6 luni = 18.000 RON.
  • CASS: 10% x 18.000 RON = 1.800 RON
  • 12 salarii minime brute: 3000 RON x 12 luni = 36.000 RON
  • CASS: 10% x 36.000 RON = 3.600 RON
  • 24 salarii minime brute: 3000 RON x 24 luni = 72.000 RON
  • CASS: 10% x 72.000 RON = 7.200 RON

Unde se incarca Declaratia Unica

Declaratia se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:

  • prin intermediul serviciului anaf.ro - "Spatiul privat virtual", disponibil aici.
  • prin intermediul serviciului "Depunere declaratii", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
  • declaratia se poate depune in format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.

Raportul tranzactiilor tale de pe Tradesilvania

Functia Rapoarte de pe Platforma Tradesilvania iti permite sa personalizezi si sa generezi rapoarte detaliate rapid pentru ultimii 2 ani, inclusiv pentru 2023, raport necesar in vederea completarii Declaratiei Unice de venit.

Mai multe informatii despre cum sa descarci raportul tranzactiilor din anul 2023 de pe Platforma Tradesilvania gasesti aici.