Disputa americano-chineză se mută și în domeniul minării de criptomonede?

China ar putea prelua ecosistemul Bitcoin (BTC)? Este o posibilitate foarte reală și s-ar putea întâmpla foarte repede, deoarece China controlează mai mult de jumătate din operațiunile miniere Bitcoin ale lumii - în crestere de 65% din puterea de calcul pentru a mina Bitcoin.

Disputa americano-chineză se mută și în domeniul minării de criptomonede?

Napoleon spunea ”Când China se va ridica, lumea va tremura”. Să fi știut Împăratul Napoleon de la al cărui deces s-au împlinit în acest an 199 de ani, despre faptul că în tot ce se petrece pe plan mondial se va auzi de China? Este China tributară planului trasat de Mao Tze-Dun, acela de preluare a supremației economice mondiale în 100 de ani, plan lansat în 1949, o dată cu ”Marele Salt Înainte”?

China ar putea prelua ecosistemul Bitcoin (BTC)? Este o posibilitate foarte reală și s-ar putea întâmpla foarte repede, deoarece China controlează mai mult de jumătate din operațiunile miniere Bitcoin ale lumii - în creștere de 65% din puterea de calcul pentru a mina Bitcoin. Nicio altă țară nu este nicăieri în apropierea acestui număr. În plus, conform raportului recent „The State of Crypto Mining 2020” al Genesis Mining, 60% dintre proprietarii de Bitcoin au o îngrijorare reală pentru acea majoritate chineză și ce ar putea însemna pentru stabilizarea criptomonedei.

Și ar trebui să fie îngrijorați. China care deține mai mult de jumătate din operațiunile miniere ar putea duce la o întrerupere a sistemului, instabilitate la blockchain Bitcoin sau chiar o preluare a întregului sistem. Bitcoin nu a fost construit pentru a fi o monedă controlată.

Deci, de ce vasta rețea minieră a Chinei este o preocupare? Pentru a înțelege potențialul pericol în controlul majoritar al Chinei, trebuie să analizăm un atribut fundamental al modului în care funcționează ecosistemul Bitcoin: descentralizarea.

Fondatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto, a avut o viziune pentru o monedă care nu ar fi supusă unei terțe părți precum o bancă, dar care ar putea fi schimbată democratic de la individ la individ. Ecosistemul Bitcoin funcționează din cauza comunității din spatele ei: minerii care adaugă blocuri în lanț și nodurile care scanează tranzacțiile pentru a se asigura că aderă la protocolul Bitcoin. Nu există nicio entitate care guvernează Bitcoin - și acesta este ideea.

Chiar dacă Bitcoin are o rețea puternic descentralizată, acesta ar putea fi încă amenințat. Dacă cineva ar controla peste 50% din puterea folosită în operațiunile miniere, ar putea perturba întregul sistem prin ceea ce se numește atac de 51% sau atac majoritar. Un control majoritar ar permite atacatorului să modifice tranzacțiile, să cheltuiască dublu Bitcoin pentru propriul câștig sau chiar să blocheze alte minerii din exploatare.

Acesta este motivul pentru care se referă la faptul că minele chineze gestionează 65% din puterea de izolare globală utilizată pentru minarea Bitcoin. Cu siguranță este mai mult de 51%.

Este nevoie de multă energie pentru a mina Bitcoin, deci ar fi logic ca minerii să-și înființeze platformele în locuri unde costurile energetice și ale forței de muncă sunt ieftine. Deoarece China este un centru al comerțului internațional, termenele de plumb și costurile de producție pentru aproape toate mărfurile sunt mai mici decât în ​​alte țări, iar acest lucru este valabil și pentru fermele miniere și minerii. În timp ce o serie de exploatații miniere utilizează resurse durabile, cum ar fi energia hidroelectrică, multe se bazează pe cărbune pentru a-și alimenta mineritele. În timp ce cărbunele poate fi mai ieftin decât alți combustibili, cum ar fi gazul și petrolul, este totuși mai scump decât opțiunile alternative, cum ar fi energia hidroelectrică și eoliană, și este nesustenabil și dăunător mediului.

Posibilitatea de a avea 65% din exploatarea minieră din China este o preocupare. Chiar dacă minele chineze funcționează independent, majoritatea puterii se află acum într-o țară. Și faptul că guvernul chinez deține controlul asupra tuturor industriilor sale este, de asemenea, un motiv de îngrijorare. Dacă guvernul decide că dorește să preia ecosistemul Bitcoin, ar putea să-și utilizeze puterea asupra companiilor miniere din țară și pur și simplu să preia majoritatea puterii de calcul, executând un atac de 51%. Deodată, sistemul descentralizat va fi centralizat într-o singură țară.

În timp ce acesta ar putea fi un scenariu foarte real dacă toate piesele potrivite ar cădea la locul lor, este probabil o lovitură lungă. Noii jucători de pe piața minieră creează din ce în ce mai mult magazin în statele nordice europene, Canada și Statele Unite. Costurile de funcționare acolo, care includ opțiuni de energie mai ieftine, precum energia hidroelectrică și eoliană, împreună cu o lipsă de supraveghere guvernamentală care ar permite companiilor să-și planifice strategiile în mod liber, să facă acele locații atractive pentru investitori care caută o oportunitate mai durabilă.

În plus, nu este clar care va fi viitorul Chinei cu Bitcoin. Acesta, împreună cu toată criptomoneda, a fost interzis în țară de ani buni. Deși exploatarea minieră a fost lăsată să continue, industria în ansamblu a fost pe blocul de tocare anul trecut. Chiar dacă, la sfârșitul lui 2019, guvernul chinez a anunțat brusc un angajament pentru dezvoltarea tehnologiei blockchain și a permis ca minele să continue să funcționeze, guvernul nu și-a inversat niciodată interdicția asupra criptomonedelor. Chiar dacă China ar putea prelua Bitcoin, s-ar putea să nu vrea.

Totuși, numărul copleșitor de mineri, bazine miniere și companii este ceva de care comunitatea Bitcoin trebuie să fie conștientă. În același timp, comunitatea se poate asigura că descentralizarea continuă în cadrul ecosistemului asigurându-se că își menține diversele operațiuni miniere diversificate. După cum am menționat mai sus, vedem noi ferme miniere în creștere în noile geografii, care vor continua să distribuie resursele și puterea minieră pe tot globul.

Echipa Tradesilvania


Tradesilvania este excahnge acreditat pentru tranzacțiile cu criptomonede, respectând standardele ISO.

Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S de la magazinul Tradesilvania.