Dolarul american și provocările pieței criptomonedelor

Dolarul american și provocările pieței criptomonedelor

Statele Unite ale Americii sunt încă principala putere mondială. Națiunea americană, ”clădită cu Biblia și pușca”, a cunoscut o dezvoltare ascendentă a economiei,prin faptul că, încă de la început, o dată cu adoptarea Constituției din 1787, regulile au fost clare, pentru fiecare stat urma să se alăture Uniunii, de după cucerirea Independenței.

Statele Unite ale Americii s-au implicat activ în Europa, începând din 1917, deși, anterior,prin Doctrina Monroe-1823, optaseră pentru non-intervenție în lume și pentru limitarea intervenționismului european pe continentul american.

După cel de-al doilea război mondial, Planul Marshall, crearea Băncii Mondiale, FMI au dus la supremația americană pe plan economic mondial, la capătul unui lung ”Război Rece”.

Yenul japonez, văzut ca o amenințare la dolarul din anii '80, reprezintă acum doar 5,4 la sută din rezervele băncii centrale.

Lira sterlină britanică, care a dominat piețele globale timp de un secol până la Primul Război Mondial, are o pondere modestă de 4,4%, cu viitorul său incert, pe măsură ce U.K. se îndreaptă spre o ieșire din Uniunea Europeană.

Și China, în ciuda deceniilor de creștere economică rapidă și a apăsării autorităților de acolo pentru a extinde utilizarea renminbi în comerțul și plățile internaționale, nu a văzut niciodată contul de monedă pentru mai mult de 2 la sută din rezervele băncilor centrale.

La 30 decembrie, un indice al valorii dolarului american este în creștere cu 24% în ultimul deceniu, chiar și în condițiile în care Rezerva Federală a pompat peste 2 trilioane de dolari de bani proaspăt imprimați în sistemul financiar și datoria națională a SUA mai mult decât dublată la aproximativ 23 trilioane de dolari.

Cota de rezervă a rezervelor valutare ale băncii centrale este de aproximativ 62 la sută, neschimbată de la 1 ianuarie 2010, potrivit Fondului Monetar Internațional. Euro al doilea loc, oferit de unii economiști de vârf la sfârșitul anilor 2000 ca un potențial rival al dolarului, a considerat că ponderea sa din rezervele băncii centrale a scăzut în ultimul deceniu la aproximativ 20% de la 26%.

În ceea ce privește activele digitale, adesea vândute ca viitorul banilor, abia se înregistrează ca o clasă de active, comparativ cu monedele emise de guvern. Întreaga valoare a pieței Bitcoin se ridică la aproximativ 133 miliarde de dolari, cu mult sub alocarea de minimis a băncilor centrale de 218 miliarde de dolari renminbi.

Dominanța dolarului este atacată, cu toate că un număr tot mai mare de economiști și lideri mondiali spun că sistemul monetar și financiar internațional pare nesustenabil sau pur și simplu nedrept.

Consumatorii americani beneficiază în mod disproporționat de puterea dolarului, deoarece străinii subvenționează în esență obiceiul americanilor de a importa mai mult decât exportă.

Iar cererea globală pentru active în valoare de dolari ajută la menținerea ratelor dobânzilor scăzute la lucrurile precum obligațiunile Trezoreriei, în ciuda unui deficit bugetar federal din SUA de peste 1 trilion de dolari pe an. Această dinamică încurajează guvernele, întreprinderile și gospodăriile să-și asume creanțe în continuă creștere, care ar putea fi dificil de rambursat dacă s-ar ridica brusc costurile împrumutului.

"Este ca un lup care plânge ciobanul", a declarat Martin Baily, un coleg principal în studiile economice la Instituția Brookings, care a ocupat la sfârșitul anilor 90 ca președinte al Consiliului de consilieri economici al președintelui Bill Clinton. „Din păcate, uneori vine lupul.”

Puține evenimente din anul trecut au încapsulat contrastul clar între poziția de solidificare a dolarului și apelurile tot mai puternice de schimbare decât un discurs din guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney. Carney, un economist pregătit la Universitatea Oxford, Carney este urmărit pe scară largă printre experți monetari de top, deoarece a servit anterior atât ca șef al băncii centrale a Canadei, cât și ca fost executiv al firmei Goldman Sachs de pe Wall Street.

Invitat ca vorbitor invitat la o retragere anuală a Rezervei Federale din Wyoming, Mark Carney a declarat bancherilor din SUA că statutul dominant al dolarului contribuie nu doar la instabilitatea din țările emergente, ci și la o „scuturare globală a economiilor” care a contribuit la împingerea ratelor dobânzii. artificial scăzut. Discursul a fost îngrijorat de președintele Fed Jerome Powell, care se confruntă deja cu critici caustice din partea președintelui Donald Trump pentru stabilirea ratelor dobânzii prea mari.

"Cazurile trecute cu rate foarte mici au tins să coincidă cu evenimente cu risc ridicat, cum ar fi războaie, crize financiare și pauze în regimul monetar", a spus Mark Carney. „Lăsate nesupravegheate, aceste vulnerabilități sunt susceptibile să se intensifice doar.”

Ce soluție ar trebui adoptată? Potrivit  specialistului Mark  Carney, sistemul monetar internațional ar putea beneficia de o alternativă la dolarul, cum ar fi o „monedă hegemonică sintetică”, furnizată potențial „printr-o rețea de monede digitale ale băncii centrale.”

"Conceptul este intrigant", a spus Mark Carney. „Tehnologia are potențialul de a perturba externalitățile rețelei care împiedică deplasarea monedei de rezervă globale existente.”

Cu siguranță, Statele Unite ale Americii sunt pregătite pentru viitorul criptomonedelor. ”Tether”, criptomoneda de tip Stablecoin, conectată la dolarul american este mărturia implicării factorilor economici de decizie din SUA în sensul ca ”șocul viitorului” de care vorbea Alvin Toffler să nu îi prindă mai puțin pregătiți pe americani.

Echipa Tradesilvania

Nu uita! Azi poti cumpara  Bitcoin precum și peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.

Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S  de la magazinul Tradesilvania.