FIAT vs CRIPTO

Trecerea de la utilizarea monedelor in sistem fiat in cel cripto poate parea complicata la inceput. Inainte de a vorbi insa de tranzitia propriu-zisa intre cele doua, este nevoie sa diferentiem unele avantaje si dezavantaje pentru fiecare categorie.


Fiat

Fiat este valuta ”legala”, reglementata de guverne si centralizata in institutii bancare. Printre avantajele folosirii sistemului fiat se numara stabilitatea. Intr-o economie stabila, moneda fiat are parte de stabilitate, fara fluctuatii valutare semnificative de la o zi la alta. Totodata, institutiile bancare pot proteja economia de posibilele pericole ce o pot destabiliza, cum ar fi inflatia sau recesiunea datorita faptului ca tranzactiile sunt mai usor de urmarit, iar econmia este centralizata.

“Dezavantajul” poate sta tocmai in controlul guvernului. In momentul in care economia este dezechilibrata iar guvernul nu reuseste sa controleze lucrurile eficient, domeniul fiat are de suferit in mod direct, lucru care a pus la indoiala eficienta sistemului fiat in ultimele decenii.

In plus, un alt dezavantaj al sistemului fiat este faptul ca este usor de falsificat, intrucat centralizarea economiei face sistemul sa fie usor de citit si de manipulat. Vezi falsificarea bancnotelor, furt de identitate etc.  Desigur, aceste lucruri nu se produc la scara mare, insa ele sunt complet evitate in sistemul cripto, unde fiecare tranzactie este criptata unic.

Cripto

Una dintre marile avantaje care au atras investitorii spre domeniul cripto a fost transparenta sistemului . Datorita inexistentei unui al treilea agent care sa medieze tranzactiile, investitorii se pot asigura de urmarirea tranzactiilor prin blockchain. Tranzactiile sunt verificate si inregistrate si aceste detalii sunt accesibile in orice moment, lucru care pot reprezenta un plus pentru persoanele interesate de trading.

Mai apoi, anonimatul a reprezentat un plus, caci tentativele de frauda in ceea ce priveste furtul identitatii sau a datelor personale sunt reduse in cazul tradingului de criptomonede, iar viata privata ramane privata si securitatea traderilor este protejata. Totusi, un minus al acestui aspect poate fi incertitudinea privind destinatarul tranzactiei. Posibilitatea de finantare inconstienta a actelor criminalistice este un punct care minimalizeaza avantajul anonimatului. Trebuie, deci, sa fim precauti si sa tranzactionam cat mai in siguranta posibil, cu traderi in care avem incredere.

Accesibilitatea nelimitata de intervale orare specifice precum in cazul bancilor face ca tradingul sa fie mai accesibil, intrucat fiecare trader isi poate organiza timpul cum doreste si poate gasi cele mai potrivite momente de trading in functie de propriile nevoi. Inexistenta unui sistem precum cel bancar face totodata ca tranzactiile sa nu fie taxabile in aceeasi masura ca in cazul monedelor fiat, ci costurile sunt reduse si mai usor de urmarit in blockchain. Schema decentralizata dupa care functioneaza sistemul cripto permite in plus accesul catre trading de criptomonede oriunde in lume, fara nevoia de apartenenta la o banca nationala. Acest lucru scuteste pretul criptomonedelor din a se plia pe etapele de inflatie sau scadere a inflatiei impus de guverne, iar volatilitatea acestora depinde de alti factori.

Volatilitatea este cuvantul cheie si cand vine vorba de dezavantaje in ceea ce priveste lumea cripto. Criptomonedele, mai mult decat orice alt sistem valutar sunt volatile, intrucat nu au un pret fix si categoric pe o perioada delimitata de timp. Astfel, castigul in cazul tradingului cu criptomonede este indoielnic mai ales in cazul traderilor incepatori, iar riscul de pierdere este mai mare. O perspectiva pozitiva asupra situatiei ar fi: daca nu incerci, nu castigi. Volatilitatea, cu dezavantajul de a produce incertitudine, poate fi si un avantaj pentru cei care stiu sa se foloseasca de tehnicile de analiza pe care le vom urmari mai tarziu in acest curs.

Un avantajal al sistemului cripto este posibilitatea de strangere de fonduri in mod mai rapid. Aceasta particularitate a criptomonedelor a ajutat in special dezvoltarea  in cazul afacerilor start-up sau a organizatiilor non-profit, caci taxele de transfer sunt mai mici, iar accesibilitatea geografica si temporala este mai mare decat in cazul actiunilor de fundraising pe baza sistemului fiat.

Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.