Fraude cu criptomonede, noi provocări

Fraude cu criptomonede, noi provocări

Ca orice domeniu în ascensiune, criptomonedele cunosc și ele numeroase tentații de a trece dincolo de bariera legii.

Japonia, țara care trăiește și respiră în era tehnologică, nu a fost scutită de fraude cu criptomonede, având parte de noi provocări. Procurorii din Osaka i-au acuzat pe directorii Meijo Gakuin Educational Corporation de infracțiunea de delapidare, susținând că au depășit fondurile pe care autoritățile locale le-au acordat pentru probleme de învățământ. Per Nikkei, un fost director ar fi folosit doar o sumă  de 1 milion USD dintr-o vânzare a proprietății școlii pentru a cumpăra criptomonede în 2017. Poliția a percheziționat birourile Meijo Gakuin în luna octombrie a acestui an sub suspiciunea infracțiunilor.

În SUA, dezvoltatorul Ethereum, Virgil Griffith, va fi eliberat la casa părinților săi din Alabama, cu anumite condiții de pre-eliberare, conform unei postări pe Twitter a lui Matthew Russell Lee, fondatorul Inner City Press. Judecătorul Judecătoriei Districtului Vernon Broderick a declarat că există o obligațiune de 1 milion USD garantată de casele surorii și ale părinților, care trebuie semnată înainte de eliberare. Avocatul lui Griffith a spus că dezvoltatorul a fost suspendat din fundația Ethereum și că acest caz nu are nicio legătură cu fundația.

Secretarul de stat din Missouri, Jay Ashcroft, a diviziunii de valori mobiliare a emis un ordin final de încetarea activității față de firma neînregistrată Mavixbtc Limited, după ce au indus în eroare investitori și a obligat compania de criptocurrency din St. Louis să plătească penalități civile și cheltuieli de investigare de peste 31.000 USD, anunțul precizează. De la cel puțin 23 septembrie 2019, Mavixbtc a indus în eroare publicul investitor prin intermediul site-ului său web, a pretins în mod fals că este înregistrat la Autoritatea de reglementare a industriei financiare și la Corporația pentru protecția investitorilor din valori mobiliare, a utilizat în mod fraudulos numărul de înregistrare al unui reprezentant consilier de investiții înregistrat care nu avea cunoștințe din Mavixbtc, a oferit servicii de brokeraj și consultanță pentru investiții atunci când nu a fost înregistrat pentru a oferi astfel de servicii și în încercarea de a vinde investiții în criptocurrency, Mavixbtc a oferit profituri potențiale ale investițiilor de până la 55% în cel puțin șase zile.

Un proprietar minoritar și operatorul unei ferme de server de criptomonede din Butte, SUA, Kevin Washington și Rick Tabish, lucrează pentru a menține operațiunea deschisă, după ce proprietarul majoritar al CryptoWatt, Matthew Brent Goettsche, a fost inculpat într-o schemă Ponzi de 722 milioane USD și a fost acuzat de conspirație de a se angaja în fraude prin legătură cu rolul său în BitClub Network, a raportat AP, citând The Montana Standard. Raportul spune că cele două au depus procese la Judecătoria din Butte

Guvernul regional din statul venezuelean Nueva Esparta a făcut echipă cu o agenție guvernamentală centrală pentru a lupta împotriva unei eventuale fraude care a afectat criptomoneda  Petro și pentru a-i ajuta pe cetățeni să-și poată face plățile criptate emise de stat, relatează Ultimas Noticias. După cum s-a raportat anterior, au fost depistate linii masive în afara magazinelor care acceptă simbolul creat de stat - deschizând posibilitatea pentru o serie întreagă de probleme. Autoritățile din Nueva Esparta spun că s-au asociat cu procurorul național pentru apărare pentru drepturile socio-economice și au deschis o linie telefonică pentru cetățenii care doresc să raporteze fraude legate de criptomoneda Petro.

Minarea criptomonedelor este tentatntă și poate fi un motiv de recidivă. Acesta este cazul unui hoț de energie prins și amendat în octombrie în Republica Rusă Ingushetia. La doar două luni după ce a fost prins furând energie electrică în valoare de 4,8 milioane USD pentru a alimenta peste 1.000 de platforme miniere, un miner în vârstă de 37 de ani a lovit din nou. Potrivit Regnum, minerul a fost eliberat cu o amendă uriașă pentru prima sa infracțiune, însă judecătorii este puțin probabil să fie destul de clemenți a doua oară - după ce poliția l-a prins furtând peste 1.300 USD din rețeaua locală pentru a alimenta 11 platforme miniere din Decembrie.

Parlamentul rus, Duma de Stat, a anunțat că va aborda probabil mult-așteptatul proiect de lege a criptomonedelor în sesiunea sa de primăvară 2020. Proiectul de lege „Despre activele digitale”, care a trecut mai întâi pe Duma în mai 2018, încă așteaptă o a doua lectură și va fi probabil dezbătută în următoarea sesiune a Dumei, s-a anunțat  oficial pe site-ul parlamentar . De asemenea, pot fi dezbătute hotărârile referitoare la contractele inteligente și alte reglementări fintech.

Din toate aceste cazuri, se poate desprinde ideea că domeniul criptomonedelor nu este scutit de fraude, și astfel, apar provocările.

Totuși, aceste exemple nu trebuie să conducă la ideea că piața criptomonedelor este vulnerabilă la fraude. Fraudele se fac atât cu monede fiat, cât și cu criptomonede. Apariția fraudelor într-un domeniu poate fi asociată cu  apariția unui virus care vulnerabilizează corpul uman. Tocmai aceste fraude sunt un indicator al stării de sănătate a pieței digitale, iar faptul că acestea sunt depistate și efectele înlăturate, arată că imunitatea sistemului funcționează și că fraudele cu criptomonede nu sunt decât provocări care contribuie la întărirea sistemului.

Echipa Tradesilvania

Nu uita! Azi poti cumpara  Bitcoin precum și peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.

Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S  de la magazinul Tradesilvania.