Ghid pentru incepatorii in investitiile cu Bitcoin

Ghid pentru incepatorii in investitiile cu Bitcoin

In ultimul an din 2018 - 2019, pretul Bitcoin a crescut cu mai mult de 200%, volumul de cautari pe Google in legatura cu Bitcoin a crescut, brokerii isi promoveaza din nou ofertele pentru criptomonede, scammerii se intorc, si investitorii incepatori bat la usile exchange-urilor din Romania.

Pentru a ajuta nou-venitii sa evite greselile clasice de incepator, am alcatuit o lista cu lucrurile principale pe care e bine sa le faci si sa le eviti ca si investitor in Bitcoin si investitii in criptomonede.

Ce sa faci cand incepi sa investesti in Bitcoin

O educatie in crypto inainte de a investi

Inainte sa cumperi orice Bitcoin sau moneda digitala, cerceteaza amanuntit moneda si piata. Este esential sa te autoeduci in legatura cu felul in care blockchain-ul si criptomonedele functioneaza si diferentele intre monedele cele mai populare. Astfel, vei intelege valorile curente si potentiale ale fiecarei monede si token pe care intentionezi sa le cumperi pentru investitii.

Foloseste doar exchange-uri cu reputatie

Exista mai multe moduri de a achizitiona monede digitale in Romania. Odata ce stii ce moneda vrei sa cumperi si vrei sa folosesti un exchange de crypto online, este important sa tranzactionezi Bitcoin si criptomonede doar pe platforme sigure si cu reputatie dovedita.

Sunt sute de exchange-uri pentru Bitcoin si altcoin dar doar cateva sunt reglementate sau au o reputatie buna. Majoritatea exchange-urilor nu ofera suficienta transparenta in legatura cu felul in care opereaza, cat de bine sunt finantate sau cum isi administreaza securitatea. Tranzactionand prin exchange-uri mici, straine si cu putina supraveghere reglementara, poti suferi pierderi neasteptate de fonduri din cauza erorilor operationale, atentatelor de hacking sau escrocheriei. Din pacate, toate aceste lucruri s-au intamplat in trecut, ceea sustine argumentul de a tranzactiona numai prin exchange-uri cu reputatie buna.

Depoziteaza monedele in siguranta

Odata ce ai achizitionat Bitcoin sau alte criptomonede, este imperativ sa le depozitezi intr-un portofel digital personal si sigur. Exista o multime de portofele din care sa alegi, dar portofelele hardware precum Trezor sau Ledger (disponibil pe Tradesilvania) sunt in general considerate cele mai sigure pentru investitiile pe termen lung.

Investeste doar o suma pe care iti permiti sa o pierzi

In timp ce Bitcoin creste si multi experti cred ca va depasi maximele din trecut, realitatea ramane una in care Bitcoin este o moneda volatila care isi poate pierde cu usurinta 50% din valoare in scurt timp. Din acest motiv, expertii sunt de acord ca cel mai bine este sa angajezi un procentaj mic din portofoliul de investitii in criptomonede.

Ce sa eviti in investitiile cu Bitcoin si altcoin

Nu lasa volatilitatea sa te sperie

Bitcoin si celelalte criptomonede sunt investitii volatile. Pretul Bitcoin poate sa creasca si sa scada in valori de pana la 10% sau mai mult in cateva zile (daca nu ore), deci este important sa fii relaxat ca si investitor in crypto. Tine minte ca aici nu e vorba de bursa. Lumea criptomonedelor sufera modificari de pret zilnice mult mai mari, iar asta nu e neaparat un lucru rau. Daca volatilitatea te nelinisteste, atunci mai bine sa nu verifici valoarea protofoliului tau de criptomonede in fiecare zi.

Nu lasa fondurile in exchange-uri necunoscute

Hack-urile asupra exchange-urilor pentru criptomonede sunt inca un fenomen larg raspandit pe pietele crypto. Chiar si unul dintre liderii pietei, Binance, a esuat in a fi imun la atacurile cibernetice. Din acest motiv este bine sa iti transferi monedele  din exchange-ul crypto in portofelul digital in momentul in care ai executat tranzactiile. Daca un exchange este compromis, poate dura saptamani sa iti recuperezi banii (asta daca exchange-ul va plati bresa de securitate) sau iti vei pierde toti banii fara un recurs legal pentru a-i recupera.

Nu asculta ce spune presa despre Bitcoin

Presa a sustinut ca Bitcoin a murit de peste 300 de ori. In acelasi timp, presei de masa ii place sa faca reportaje despre Bitcoin atunci cand pretul explodeaza deoarece asta furnizeaza interes si click-uri din partea investitorilor. In general, trebuie sa fii foarte atent cand vine vorba de orice fel de sfat financiar, iar asta se aplica si la lumea crypto. Totusi, trebuie sa iti alegi sursele de presa despre Bitcoin cu mare grija, deoarece acest spatiu este cunoscut pentru reportaje neprofesionale, prejudecata si articole platite in secret.

Nu te lasa pacalit de escrocherii

Din pacate, cu noua crestere Bitcoin, scammerii se intorc pe piata. Sunt un numar de escrocherii crypto la care sa fii atent dar cand vine vorba de escrocherii in investitii, regula simpla este de obicei ca “daca arata orea bine ca sa fie adevarat, atunci probabil este”. Evita investitiile in orice tip de planuri sau scheme de investitii pentru ca este probabil ca ele sa fie doar niste pacaleli.

Evita grupurile de crypto exchange “pump and dump”

Aceste grupari sunt foarte comune pe pietele crypto pentru ca este usor sa manipuleze preturile monedelor cu stocuri mici care au volume de tranzactionare foarte mici. Poate sa para incitant sa te alaturi acestori scheme insa pe langa faptul ca operatiunile pe care acestea le fac sunt ilegale, este de asemenea de asteptat sa piezi fonduri.

Nu te lasa pacalit de @bitcoin

Contul de Twitter @bitcoin care are peste 950,000 de followeri nu este, de fapt, despre Bitcoin. Este un cont promotional pentru Bitcoin Cash (BTC), aparent condus de reteaua de stiri care se concentreaza pe Bitcoin Cash, Bitcoin.com. Nou-venitii care urmaresc acest cont pot sa creada ca Bitcoin Cash este acelasi lucru cu Bitcoin si sa cumpere altcoin-ul in loc de moneda principala. Deci, cel mai bine e sa nu iei sfaturi de la acest cont, decat daca, bineinteles, vrei sa incepi investitiile cu Bitcoin Cash.

Nu incerca sa gasesti “urmatorul Bitcoin”

In ultimul rand, o greseala foarte comuna a noilor investitori in Bitcoin este de a incerca sa gaseasca “urmatorul Bitcoin”. Un numar de proiecte din lumea criptomonedelor sustin ca au monede care vor avea acelasi succes ca si Bitcoin intr-o incercare frauduloasa de a ii face pe novici sa cumpere de la ei. Exista o singura moneda Bitcoin si, cel putin in viitorul apropiat, niciun altcoin nu o poate inlocui.  (Sursa EN)

Echipa TradesilvaniaNu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.Tradesilvania este reseller oficial Ledger in Romania. Poti cumpara Ledger Nano S