Inovații Blockchain în domeniul energetic

În ultimii câțiva ani, au existat speculații cu privire la capacitatea tehnologiei blockchain de a eficientiza sectorul energetic. Sectorul energetic este astăzi un sistem extrem de tranzacțional și complex, cu surse multiple, furnizori...

Inovații Blockchain în domeniul energetic

În ultimii câțiva ani, au existat speculații cu privire la capacitatea tehnologiei blockchain de a eficientiza sectorul energetic. Sectorul energetic este astăzi un sistem extrem de tranzacțional și complex, cu surse multiple, furnizori, distribuitori și intermediari și au apărut mai multe startup-uri crypto pentru a eficientiza procesele existente și a crea funcționalități noi. Domeniile de oportunitate includ comerțul cu mărfuri, comerțul cu energie peer-to-peer, eliminarea comercianților cu amănuntul intermediar, gestionarea datelor, contabilitatea și automatizarea.

De exemplu, atunci când energia electrică este livrată la domiciliu sau în afacerea dvs., este probabil că v-ați vândut prin intermediul unui retailer (în aval) care contractează cu compania de utilități (midstream) care deține liniile electrice necesare și achiziționează energie de la un generator de energie electrică (în amonte). Dar de unde provine acea energie electrică? Generatorul de energie electrică în amonte în sine este un client din aval pentru petrol, gaze naturale, solare și mai mult pentru a genera electricitate pe care o produce.

Pe deasupra acestui sistem de lanțuri de aprovizionare se află un ecosistem al comercianților de mărfuri, conducând la piețe extrem de competitive și eficiente, dar care crește considerabil și complexitatea financiară a sectorului energetic.

În sfârșit, există consumatorii, care trebuie să utilizeze și să plătească pentru energia pe care o folosesc. Factura care ajunge la poștă la sfârșitul fiecărei luni este punctul culminant al întregului proces. Spre deosebire de majoritatea sistemelor de lanțuri de aprovizionare și piețele de mărfuri, utilizatorul final al procesului utilizează în mod direct marfa achiziționată.

Împreună, aceste elemente fac din sectorul energetic un candidat extrem de potrivit pentru inovație prin tehnologia blockchain. Acesta cuprinde nu numai un lanț de aprovizionare complex, cu o nevoie de transparență sporită și gestionarea îmbunătățită a datelor, dar și o piață tranzacțională extrem de tranzacțională care ar beneficia de decontare instant. Transparența și imuabilitatea blockchain-ului pot împuternici utilizatorii finali ai acestei industrii și a consumatorilor.

Cu potențialele sinergii dintre blockchain și sistemul energetic, nu este surprinzător faptul că multe proiecte au fost întreprinse în această intersecție. Un studiu în cadrul revizuirii energiei regenerabile și durabile publicat anul trecut a furnizat o analiză sistematică a peste 140 de proiecte de cercetare blockchain și startup-uri în sectorul energetic, care se întind pe țările din întreaga lume.

Unul dintre primele locuri în care tehnologia blockchain poate avea un impact mare asupra ecosistemului tranzacțional din cadrul industriei energetice este în comerțul cu mărfuri. În prezent, companiile cheltuiesc milioane pentru a construi și accesa platforme de tranzacționare a mărfurilor proprietate care urmăresc și execută tranzacțiile. În loc de mai multe sisteme proprii, tehnologia blockchain ar putea fi utilizată pentru a asigura securitatea, imediata și imuabilitatea comerțului cu energie. În plus, există oportunitate în crearea și comercializarea de produse ecologice.

Adăugarea blockchain la actualul proces de contorizare și facturare ar putea oferi o serie de beneficii atât pentru furnizorii de energie, cât și pentru consumatori. Cu un registru unificat care permite trasabilitatea livrării de energie, originile și livrarea de energie devin mult mai clare pentru consumatori și mai ușor de automatizat pentru întreprinderi. Compania de gestionare a energiei Engie a experimentat o serie de teste în acest spațiu, inclusiv infrastructura blockchain conectată la apometre pentru a urmări fluxurile, precum și a identificat problemele care necesită reparații.

Soluțiile de mai sus referitoare la gestionarea datelor sunt adesea valoroase datorită transparenței sporite oferite în procesul energetic, dar securitatea este, de asemenea, o considerație la fel de importantă. Atât pentru consumatorii interesați de datele lor private, cât și pentru corporațiile cu date de proprietate, blockchain poate fi o sabie cu două tăișuri atunci când vine vorba de date partajate. Există mai multe proiecte care au ca scop consolidarea securității acestor sisteme și oferirea celor mai bune dintre ambele lumi: date comunale partajate și informații private protejate. Startup-ul britanic Electron cercetează noi tehnici de criptare pentru contoare inteligente, iar Guardtime - un proiect finanțat de Departamentul de Energie al SUA - a dezvoltat o soluție autorizată de blockchain care abordează aceste probleme.

Deși a existat o cantitate mare de experimentare în domeniul energiei și al blockchain-ului, multe dintre aceste proiecte au fost la scară mică și rămân probleme de rezolvat. Primul și cel mai important lucru este claritatea normativă a tehnologiei blockchain. În timp ce tehnologia blockchain în energie poate împuternici consumatorul și poate stimula un consum de energie mai curat - ambele obiective ale multor inițiative legale și de reglementare din industrie - în prezent există puține orientări pentru modul în care acest lucru se joacă în realitate pentru proiectele blockchain, în special în spații precum comerțul cu energie P2P .

În plus, nevoia de scalabilitate, viteză și securitate sunt esențiale într-o industrie la fel de importantă pentru misiune ca energia. În prezent, majoritatea blockchain-urilor publice trebuie să facă sacrificii pentru a permite unul dintre acei vectori, deoarece fiecare este un obstacol major pentru adoptarea pe scară largă a majorității soluțiilor existente. În timp ce un blockchain privat ar putea ajuta la ameliorarea unora dintre aceste îngrijorări, există și costuri de dezvoltare uriașe pentru soluțiile blockchain, iar incertitudinea succesului poate descuraja aceste eforturi.

În sfârșit, sistemul existent este profund înrădăcinat - din punct de vedere  al infrastructurii, tehnologiei și reglementării - ceea ce reprezintă o barieră semnificativă de depășit pentru blockchain în orice industrie.

În ciuda provocărilor potențiale, este clar că există un potențial semnificativ pentru blockchain în industria energiei. Cercetările realizate de Global Market Insights prognozează că segmentul de energie blockchain va crește de la 200 de milioane de dolari în 2018 la 3 miliarde de dolari în 2025.

Echipa Tradesilvania

Tradesilvania este excahnge acreditat pentru tranzacțiile cu criptomonede, respectând standardele ISO.

Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S  de la magazinul Tradesilvania.