Intalnire Federal Reserve 21 Septembrie 2022

Intalnire Federal Reserve 21 Septembrie 2022

Este pentru prima data cand il auzim pe Jerome Powell (presedintele Rezervei Federale) vorbind deschis despre recesiune si somaj in crestere. Asta in contextul in care, in iulie a negat ca am fi intr-o recesiune, desi anul a inceput cu doua trimestre consecutive de scadere, evolutie considerata traditional ca “semnalul de intrare în recesiune”.

De asemenea, mai intelegem ca Federal Reserve (FED) isi va asuma orice risc pentru a readuce inflatia in intervalul normal de 2-3%. Asta inseamna ca dobanzile vor creste neintrerupt, atat timp cat inflatia se va pastra ridicata si nici macar riscul unei recesiuni nu ii mai sperie pe reprezentantii FED.

Inainte de sedinta, piata convenise ca o crestere de 0,75% a dobanzii cheie ar fi fireasca ca raspuns la cresterea indicelui CPI in luna august. De aceea, in prima parte a discursului, piata a rasuflat usurata la auzul vestii ca dobanda va creste cu 0,75%.

Chiar daca crestere s-a incadrat in previziunile analistilor, problema a fost ca a doua parte a discursului a plantat samanta incertitudinii pe termen mediu si lung in mintea investitorilor. Ei se intreaba acum cat de departe va merge FED si cat de sus pot ajunge dobanzile anul viitor?

Daca vom avea o inflatie din doua cifre la anul, pe fondul problemelor energetice care se vor acutiza la iarna, exista sansa sa vedem si o dobanda tot din doua cifre candva in 2023? Posibil.

Vezi mai jos un grafic care arata ce se intampla cu economia dupa o perioada de cresteri agresive de dobanzi. De fiecare data urmeaza o recesiune (liniile verticale gri de pe grafic reprezinta fiecare cate o recesiune).

Pare ca Powell ne spune ca recesiunea si somajul in crestere vor fi singura cale de urmat pentru a pune capat inflatiei. Tot el incearca sa ne dezmiarda in timp ce ne forteaza sa inghitem o pilula amara, spunand: “Once inflation starts to go down, people will begin feeling better”. Deci, nu avem decat sa primim acesta pilula amara din partea domnului Powell si sa asteptam sa “ne simtim mai bine”, asa cum ne promite el. Pana atunci, posibil ca urmatoarele luni sa fie pline de ingrijorare.

Asadar, bursele stiu in acest moment ca vor mai urma inca doua cresteri de dobanda care ne vor duce spre acel 4,4%. Prin urmare, in urmatoarele zile sau chiar saptamani bursele se vor adapta la aceasta noua informatie, iar asta inseamna, cel mai probabil, scaderi.

Asta mai inseamna si ca dolarul va continua sa se intareasca in raport cu euro si implicit si DXY (US Dollar Index) se va aprecia in perioada urmatoare, cel putin pana la o noua reuniune BCE (Banca Centrala Europeana) care ar putea mari dobanda de referinta si in zona euro.

Ce inseamna asta pentru BTC si indicele S&P 500? Posibile scaderi. S&P 500 si-a pierdut deja suportul foarte important din jurul valorii de 3,9K si, cel mai probabil, pretul se va consolida sub acest nivel.

In cazul BTC, suntem pe cale sa formam un lower low pe daily, ceea ce are potentialul de a porni o scadere in cascada, mai ales daca vom pierde si nivelul de 18k. In acel moment, 16k va fi urmatorul nivel relevant de suport spre care e posibil sa ne indreptam.

Material realizat de Paul Achim in exclusivitate pentru Tradesilvania.com

Limitarea raspunderii

Prezentul material emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul material in procesul de luare a deciziilor de investitii, isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui material public.

Informatiile care stau la baza prezentului material au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor financiare, indicilor bursieri respectiv activele digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.