INTRODUCERE

Marele interes asupra criptomonedelor din ultimii ani a schimbat felul in care privim lumea financiara si diferitele valute fiat in comparatie cu noile criptomonede cumparate, vandute si schimbate pe internet. Insa o astfel de industrie nu ar fi posibila fara baza de date revolutionara care este fundatia pe care tranzactiile cripto au loc: blockchain. De cand a aparut pentru prima data in lucrarea lui Satoshi Nakamodo in 2008, cuvantul blockchain a devenit cunoscut in intreaga lume moderna ca si termen legat de moneda pe care a fost creat sa o sustina, Bitcoin.


Provocari ale securitatii pe internet

Securitatea pe internet este unul dintre motivele principale pentru care a fost creata tehnologia blockchain, desi aceasta nu este singura problema rezolvata de blockchain. De la inventia internetului, oamenii au creat si dezvoltat proiecte inovatoare care au revolutionat diverse domenii din viata de zi cu zi, precum stirile, educatia si comunicarea, si a inventat industrii noi ca retelele de socializare si online dating-ul. Cu toate acestea, exista inca slabiciuni in securitatea internetului care provoaca probleme grave atat indivizilor, cat si organizatiilor si corporatiilor care il utilizeaza. Sistemele si bazele de date sunt compromise, se fura bani si identitati si increderea in internet care ne face sa continuam sa inovam in continuare este innabusita. Avem nevoie de un internet mai sigur si de incredere.

Pentru a schimba lucrurile in ceea ce priveste securitatea pe internet, a fost creat blockchain, un nou mecanism de stabilire a adevarului, care ar putea insa sa faca mult mai multe.

Regandind bazele de date traditionale

Pentru a intelege tehnologia blockchain si ce poate aceasta sa faca, trebuie mai intai sa aflam ce este o baza de date. Datele pot fi stocate in doua feluri: structurat si nestructurat. Vom folosi exmeplul unei baze de date pentru contacte, unde am pastra numele si numerele de telefon ale unui numar de indivizi. Pentru a gasi o persoana si numarul ei de telefon am folosi un cod rezolvator pentru a cauta in baza de date, care va gasi si ne va oferi rezultatul corect. Acest sistem este extrem de eficient cand vine vorba de un volum mare de tranzactii, deoarece nu necesita rescrierea numelui si numarului de telefon de fiecare data cand e emisa o factura fiscala. In schimb, se face o simpla referinta la datele deja existente, care pot fi gasite in baza de date.

O baza de date nestructurata este exact opusul celei structurate in sensul in care nu exista nicio structura in cadrul acesteia. Sa ne gandim la datele care sunt adunate si stocate pe retelele de socializare, un email sau in documente online. Spre deosebire de previzibilitatea unei baze de date structurate, aceste sisteme trebuie sa administreze, de exemplu, postarile de pe Facebook, care nu au o lungime fixa si pot sa contina mai multe elemente decat textul scris, precum fotografii sau muzica. Β 

Atat bazele de date structurate si nestructurate sunt fundatia pentru aproape toate serverele si sistemele online din prezent, precum sistemele interne ale afacerilor pentru contabilitate sau contact cu cilentii, sau pentru servicii comerciale precum Amazon, Google si Facebook. Bazele de date sunt cele care stocheaza si administreaza toate datele si continutul pentru acestea.

Accesul si securitatea acestor baze de date este o parte importanta in descrierea lor. Bazele de date descrise mai sus de obicei ocupa un server pe computer care se afla in centrul unei afaceri sau al unui furnizor de sisteme. Acest fel de sistem de stocare este ceea ce numim β€œcentralizat”. Baza de date se afla intr-un server unic in centrul sistemului, iar clientii sau dispozitivele (PC, Apple, telefoane, tablete) care o acceseaza se afla in jurul ei. O structura decentralizata este diferita in sensul in care datele sunt retrase din centru si distribuite calculatoarelor din retea.

In orice caz, exista mecanisme diferite care acorda unui utilizator anumite drepturi sau privilegii. De exemplu, un utilizator ar putea sa vada informatiile dintr-o baza de date, in timp ce altul ar putea si sa le modifice sau sa le stearga. Mereu exista o autoritate care acorda aceste drepturi, si care le poate retrage. Desi uneori exista un sistem care poate acorda drepturi daca sunt intalnite anumite conditii, in fiecare situatie ramane o guvernare generala facuta de una sau mai multe persoane.

Bazele de date traditionale in general aduc securitate organizatiilor si sunt extrem de eficiente, insa si ele au limitari care pot fi periculoase. De exemplu, ce se intampla daca cineva neautorizat castiga drepturi si acces la baza de date, pe care mai apoi o poate schimba? Acest fel de probleme au fost greu de rezolvat, pana acum, cand este posibil ca tehnologia blockchain sa revolutioneze securitatea creand un nou tip de baza de date si sa furnizeze raspunsuri celor mai grele intrebari din domeniul securitatii.

Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.