Moneda fiduciara digitala (CBDC) - Yuanul Digital (e-RMB_e-CNY)

O moneda fiduciara (FIAT) a unei națiuni sau regiuni, emisa de banca centrala, poate fi reprezentată sub forma digitală, folosindu-se o ...

Moneda fiduciara digitala (CBDC) - Yuanul Digital (e-RMB_e-CNY)

O moneda fiduciara (FIAT) a unei națiuni sau regiuni, emisa de banca centrala, poate fi reprezentată sub forma digitală, folosindu-se o înregistrare electronică sau un simbol digital.

Aceasta mai poarta si denumirea de CBDC - Central Bank Digital Coin.

În imposibilitatea de a controla creșterea și influența unor criptomonede, multe bănci centrale de top din întreaga lume lucrează sau se gândesc să lanseze propriile versiuni ale monede fiduciare. Aceste criptomonede reglementate se numesc valute digitale ale băncii centrale (CBDC) și sunt operate de autoritățile monetare respective sau de băncile centrale, si, sunt susținute de o cantitate adecvată de rezerve monetare, cum ar fi aurul sau rezervele în valută.

Având în vedere că pandemia coronavirusului a expus ineficiențe ale sistemelor tradiționale de plată, a apărut o nevoie firească de digitalizare a infrastructurii financiare vechi.

China conduce fără îndoială cursa CBDC.

China este una din tarile care a propus recent liniile directoare privind monedele fiduciare digitale ale băncii centrale (CBDC), care discută despre potențialele utilizări și implicațiile unei monede digitale suverane.

De când a interzis tranzacționarea criptomonedelor în 2017, țara a făcut progrese mari în experimentarea unei monede fiduciara digitale suverane, susținute de stat.

La începutul acestui an, locuitorii din Beijing au primit moneda fiduciară digitală Yuan (e-RMB sau e-CNY) în valoare de 1,5 milioane de dolari prin programul CBDC în faza incipientă.

De atunci, China a continuat să experimenteze, permițând acum băncilor comerciale să furnizeze portofele digitale rezidenților din Shanghai.

Mai mult, China deja a demarat proiectul pilot de testare a Yuanului Digital (e-RMB sau e-CNY) în zona Xiong’an.

Conform rapoartelor din presa locală, muncitorii din această regiune au început să primească salariile în Yuan Digital (e-RMB sau e-CNY).

Plățile sunt procesate cu ajutorul tehnologiei blockchain de către Banca Chinei (PBoC) și China Xiong’an Group Digital City Technology. Conform declarațiilor oficiale, regiunea Xiong’an folosește platforma Blockchain Fund Payment pentru a plăti salariile muncitorilor din construcții.

Subcontractanții ingineri au efectuat plăți în Yuan Digital (e-RMB sau e-CNY) direct către portofelele digitale ale constructorilor dintr-un portofel public și au înregistrat datele relevante pe un blockchain.

Potrivit anunțului, plățile salariale bazate pe blockchain au simplificat semnificativ procesul de plată a salariilor. Implementarea marchează prima combinație a tehnologiei blockchain cu Yuanul Digital (e-RMB sau e-CNY).

Alături de provinciile Shenzhen și Suzhou, Xiong’an face parte din proiectul pilot de testare.

Autoritățile Xiong’an au declarat că pilotul implică îndrumare și sprijin din partea sucursalei PBoC din Shijiazhuang, a sucursalei Hebei Xiong’an Bank of China, precum și a Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă.

In SUA, organizația non-profit Digital Dollar Project, a declarat că va lansa cinci programe pilot în următoarele 12 luni pentru a testa utilizările potențiale ale unei monede digitale a băncii centrale din SUA (CBDC), primul efort de acest gen din Statele Unite.

Pilotii de testare din sectorul privat, inițial, vor fi finanțați de Accenture Plc (ACN.N) și vor implica firme financiare, comercianți cu amănuntul și ONG-uri, printre altele. Scopul este de a genera date care ar putea ajuta factorii de decizie din SUA să dezvolte un dolar digital. Programele pilot, dintre care trei vor fi lansate în următoarele două luni, vor completa proiectul MIT al Fed prin generarea de date privind funcționalitatea, sociologia, utilizările în afaceri, beneficiile și alte fațete ale unui dolar digital. Datele urmează să fie publicate public.

Un dolar digital ar putea crește, de asemenea, incluziunea financiară în Statele Unite, unde taxele de tranzacție împiedică accesul multor americani la serviciile financiare principale.

Accenture a lucrat la o serie de proiecte privind monedele fiduciare digitale ale băncilor centrale (CBDC), inclusiv în Canada, Singapore și Franța.

David Treat, director general la Accenture, a declarat că CBDC-urile ar exista alături de alte forme de bani fizici și electronici, mai degrabă decât să le înlocuiască.

Asemenea celor doi mari giganți economici menționați mai sus, și băncile centrale din alte tari si-au manifestat interesul în dezvoltarea unei monede fiduciare digitale (CBDC), spre exemplu Banca Angliei (BoE), Banca Franței și Banca Națională Elvețiană, Banca Suediei, Banca Canadei, Banca din Filipine, Banca Japoniei (BOJ), Banca Centrală a Turcia, Banca Centrală a Nigeriei (CBN), Banca Centrală din Coreea de Sud (BOK), Banca Centrala din Singapore, chiar și bănci centrale mai mici precum cea din Bahamas, Caraibe de Est si Insulele Marshall.

Chiar și Banca Centrală Europeană (BCE) analizează posibilitatea de a introduce pe piață un euro digital, ceea ce ar aduce numeroase beneficii în contextul digitalizării generalizate a economiei.