BLOCKCHAIN SI BITCOIN

Primul blockchain - Bitcoin

Prima data cand cuvantul blockchain a fost folosit a fost intr-o lucrare scrisa de Satoshi Nakamoto in 2008. Numele autorului este cel mai probabil un pseudonim, deoarece Satoshi Nakamoto nu a fost gasit pana acum, si ar putea sa fie chiar si un grup de scriitori de cod care au creat conceptul impreuna. Pe baza acestei lucrari a fost lansat Bitcoin in 2009 ca tehnologie software open-source, care ii permite oricui sa o inspecteze, modifice si imbunatateasca. Software-ul Bitcoin a permis existenta unei monede digitale care poate fi folosita fara nevoia de intermediari sau autoritate guvernanta.

Bitcoin se numeste criptomoneda pentru ca existenta si istoria unei tranzactii cu Bitcoin este cunoscuta de toti participantii la baza de date, insa continutul tranzactiei este cunoscut numai de cei care fac si primesc fiecare tranzactie individuala. Bitcoin  nu exista in forma fizica; criptomoneda traieste pe internet, iar tranzactiile cu ea sunt inregistrate pe blockchain dupa validare.

De aici se naste intrebarea: Ce valoare are Bitcoin? Pentru ca orice fel de moneda sa aiba valoare, aceasta trebuie sa indeplineasca cateva conditii: trebuie sa fie relativ rara si greu de obtinut, si sa fie acceptata de altii drept plata. Aurul, argintul si petrolul de exemplu, toate au valoare pentru ca sunt rare si greu de minat. Cum se traduce asta in limbajul cripto? In ceea ce priveste Bitcoin, numai 21 de milioane de monede BTC exista pe internet, un volum stipulat de creatorul original. De asemenea, fiecare moneda trebuie minata de “minerii” care rezolva probleme matematice tot mai complexe si dificile, si cer un nivel considerabil de putere de calcul. Aceste doua caracteristici ii dau valoare criptomonedei.

Cand un puzzle matematic este rezolvat, minerul care a reusit primul primeste Bitcoin ca recompensa. Acesta poate acum sa tranzactioneze criptomonedele pe exchange-ul global. Valoara ulterioara este calculata in mod similar oricarei alte monede (cripto sau fiat) prin cerere si oferta. Daca cererea pentru Bitcoin este mare, valoarea creste. Daca este mica, valoarea scade. Asta ar putea duce la speculatii ca vom ramane fara Bitcoin repede. Insa, problemele matematice devin tot mai grele, si procesul minatului incetineste. Este estimat, cu putina nesiguranta, ca ultimul Bitcoin va fi minat in 2140.

Pentru a cheltui si castiga Bitcoin, utilizatorii trebuie sa aiba un portofel electronic instalat pe computer, la fel de simplu ca si o aplicatie pe smartphone. Poti cumpara Bitcoin de la un vanzator si apoi sa folosesti portofelul pentru a face tranzactii cu alti utilizatori sau organizatii. Nu e nevoie sa fii miner de Bitcoin pentru a avea Bitcoin, trebuie doar sa cumperi monede printr-un exchange pentru Bitcoin unde platesti moneda fiat locala si primesti BTC. Piata cripto iti permite si sa faci procedura inversa. Platesti Bitcoin, si primesti dolari sau alta valuta pe care o alegi. O tranzactie din portofel este adaugata intr-o coada de asteptare, validata de ceilalti utilizatori si, daca este aprobata, adaugata ca un bloc pe reteaua distribuita, blockchain. Deoarece pentru a adauga un bloc este nevoie de actiunea minerilor, activitatea frauduloasa este aproape eliminata. Procesul prin care minerii rezolva probleme matematica pentru a adauga blocuri se numeste “Proof of Work”, si este un tip de validare digitala in blockchain, dar nu singurul. Tot ce institutiile financiare pot sa faca in legatura cu asta este sa fie spectatori in timp ce criptomoneda se misca in interiorul internetului fara autoritate centrala si in mare parte fara costuri aditionale. Mai mult, nimeni nu detine universul Bitcoin sau baza de date publica blockchain.

Cealalta calitate despre care am discutat, a unei monede pentru a avea valoare este faptul ca trebuie sa fie acceptata ca si o forma de plata. Poate Bitcoin sa fie folosita pentru a cumpara ceva? Cu siguranta; acceptarea pe larg a acesteia este fundamentala pentru succesul ei. Pana la urma, daca nu era acceptata, ar fi inutila. Bineinteles, date fiind caracteristicile ei private, decentralizate si nedetectabile, Bitcoin a fost folosita pentru mai multe activitati ilegale.

Totusi, pentru ca transformari valutare legitime au loc tot timpul, Bitcoin este folosit in mod autentic in multe situatii. Firme majore precum Dell, Microsoft, Subway, Expedia si multe altele accepta Bitcoin ca forma de plata. Bitcoin este departe de a fi perfect si este considerat inca o lucrare in desfasurare. Este o noua moneda revolutionara, care a inspirat multe alte critpomonede si a dat nastere tehnologiei blockchain, care acum are posibilitatea de a fi la fel de transformativa chiar ca si Bitcoin.

Registru distribuit imuabil

Blockchain este echivalentul unui registru sau unei baze de date traditionale, cu doua diferente cheie: il numim distribuit si imuabil.

Distribuit

Faptul ca acest registru este distribuit inseamna ca o copie a lui exista pe fiecare computer care face parte dintr-un anumit blockchain. Spre deosebire de bazele de date centralizate despre care am vorbit in primul capitol, acesta nu are niciun server central si nu este ierarhic, astfel incat poate fi accesat si mai mult sau mai putin modificat de oricine il detine pe dispozitivul personal. Atunci cand o persoana devine membru pe un blockchain, o copie a registrului este descarcata in computerul lui/ei.

Aici insa trebuie sa discutam diferentele dinte “distribuit” si “decentralizat”.

Sa luam de exemplu protocolul blockchain pentru Bitcoin: acesta este un sistem decentralizat pentru schimb de bani si un registru care foloseste tehnologie distribuita (Distributed Ledger Technology). Centralizarea si decentralizarea se refera la niveluri de control; intr-un sistem centralizat, controlul este detinut de o singura entitate, in timp ce intr-un sistem decentralizat acesta este impartit intre mai multe entitati independente. Pe de alta parte, distributia se refera la diferentele de locatie. Intr-un sistem nedistribuit, toate componenetele sistemului se aflta in aceeasi locatie fizica. In sistemul distribuit, acestea se afla in locuri diferite.

Bitcoin este atat decentralizat, cat si distribuit. Astfel, el nu poate fi schimbat de o singura entitate, ci prin consensul tuturor celor care il detin, si functioneaza ca o retea peer to peer, adica fiecare dispozitiv de pe retea este in acelasi timp si un server care suporta reteaua.

Imuabil

De asemenea, registrul este imuabil pentru ca informatiile odata adaugate pe blockchain nu pot fi editate sau sterse niciodata. Asta inseamna ca nu exista recurs, astfel ca o tranzactie cu Bitcoin, de exemplu, este ireversibila. Daca o persoana face o tranzactie cu o suma gresita sau cu un destinatar gresit, este imposibil sa isi primeasca criptomonedele sau banii inapoi fara sa faca o tranzactie noua si sa o adauge pe blockchain.

Cum este Bitcoin creat si administrat?

In lumea Bitcoin, exista doua functii de baza: una dintre ele este reprezentata de o persoana care vinde sau cumpara monede Bitcoin existente folosind proprii bani fiat in intentia de a folosi Bitcoin ca si valuta. Cealalta functie o are o persoana care vrea sa castige monede noi in schimbul muncii ca si miner.

Daca ai decis sa cumperi niste Bitcoin, vei avea nevoie de un serviciu care iti va oferi Bitcoin in schimbul valutei tale locale. Exista multe astfel de servicii, printre care si Tradesilvania. In mod normal, Bitcoin se cumpara folisind cardul de credit. Valoarea monedei se determina dupa pretul de pe piata in momentul cumpararii. Daca folosesti RON, cursul de schimb va fi cati Bitcoin primesti pentru un RON. Odata ce ai cumparat moneda, ea poate fi inregistrata sub numele tau la vanzator, sau poti alege sa o muti intr-un portofel Bitcoin pe propriul telefon sau PC. Dupa cum am mentionat mai devreme, acest portofel contine perechile de chei private si publice.

Acum poti folosi Bitcoin. Faci parte din reteaua de utilizatori Bitcoin, adica blockchain-ul Bitcoin. Acum, sa vedem care este procesul subiacent care are loc cand trimiti Bitcoin altei persoane. In primul rand, destinatarul are nevoie de un mecanism prin care primeste moneda. Prin extensie, asta inseamna ca aceasta persoana trebuie sa faca parte din blockchain-ul Bitcoin. Toata lumea de pe aceasta retea are o adresa specifica. Cand vrei sa trimiti bani, specifici adresa la care acestia trebuie sa ajunga, ea fiind derivata printr-un hash al cheii publice a persoanei.

Sa spunem ca Ioana vrea sa ii trimita lui Andrei 10 BTC. BTC este desemnarea monedei Bitcoin, ca si RON sau EUR. Ioana isi foloseste protofelul digital pentru Bitcoin pentru a intia transferul de 10 BTC. Ea specifica adresa lui Andrei ca destinatia transferului, si de obicei va fi nevoie de un mic comision adaugat tranzactiei. Este relativ neglijabila, dar va fi folosita mai tarziu pentru a plati minerii. Daca alegi sa tranzactionezi pe Tradesilvania, nu va fi nevoie sa platesti comisioane.

Tranzactia este distribuita pe reteaua blockchain, adica pe fiecare computer care face parte din ea, si este pusa la rand pentru a fi procesata, ceea ce dureaza aproximativ zece minute. Pentru a adauga cei 10 BTC ai Ioanei in contul lui Andrei sunt necesare doua tranzactii pe registrul blockchain, care adauga doua blocuri. Anume, blocul cu starea noua a contului Ioanei, care are cu 10 BTC mai putin, si cea a contului lui Andrei, care are cu 10 BTC mai mult.

Nu exista un cont personal pe blockchain; acesta este calculat socotind tranzactiile trecute, toate aditiile si eliminarile de Bitcoin care au loc prin acestea si derivand un total. Trasarea blocurilor inapoi la indivizi este mentinuta prin arhitectura de chei publice si private. Daca proprietarul unei chei publice este cunoscut, atunci el poate fi asociat cu tranzactiile care au fost facute cu acea cheie. De amintit este faptul ca perechea cheii publice, cheia privata, este cunoscuta in mod exclusiv de proprietar. De asemenea, daca aceasta de pierde, proprietarul va pierde accesul la toti BTC asociati cu aceasta.

Blocurile nu sunt adaugate automat in registru la fiecare zece minute. Pentru ca un bloc sa fie adaugat, trebuie indeplinite doua conditii. Prima este consensul tuturor bazelor de date distribuite ca tranzactia este legitima. De exemplu, faptul ca Ioana are 10 BTC si ca Andrei poate sa ii primeasca. A doua conditie este ca un miner de pe retea sa reuseasca sa determine o iesire specifica sub forma de hash pe baza unei intrari specifice. Rezultatul este ceea ce numim “Proof of Work”, si se asigura ca un bloc nu poate fi adaugat fara rigoare semnificativa. De asemenea, rezolva marea problema a asigurarii ca oamenii nu cheltuie aceeasi suma de bani de doua sau mai multe ori in timpul perioadei de procesare. Din moment ce dureaza zece minute pentru un castigator sa apara din multimea de mineri care incearca sa rezolve un hash si sa genereze Proof of Work, niciul bloc nu va fi acceptat ca fiind autentic pana cand acea munca este completa.

Pentru eforturile lor, minerii sunt rasplatit cu BTC noi. Fiecare bloc nou care este adaugat depinde de blocul anterior. Astfel, incercarea de a adauga un bloc intre doua blocuri deja existente pe blockchain, de a modifica sau sterge un bloc anterior este aproape imposibila. Ele depind unele de altele deoarece fiecare adresa a unui bloc nou este un hash al celui anterior. Daca cineva incearca sa schimbe un bloc, adica sa ii schimbe adresa hash, blocul ulterior va alerta o greseala si schimbarea nu va fi permisa.

Odata ce toate conditiile sunt indeplinite si aprobate, cele doua blocuri (ale tranzactiei) vor fi adaugate la blockchain iat tranzactia este completa, ireversibila si imuabila. Sa ne uitam mai adanc in rolul minerului in tot acest proces. Acesta prezinta Proof of Work rezolvand problema matematica si dand permisiunea ca un bloc sa fie adaugat la registru. Minerii fac acest lucru pentru a castiga bani. Ei sunt in competitie pentru a rezolva problema necesara fiecarei tranzactii, iar castigatorul care face asta primul este rasplatit cu o suma specifica de BTC noi si comisionul. Prin faptul ca ei castiga monede Bitcoin noi, care nu au mai fost tranzactionate, adauga, cu fiecare tranzactie pe care o aproba, noi monede pe piata. In alte cuvinte, minerii creeaza aceasta noua valuta pas cu pas. Nu toata lumea poate sa fie miner, insa. Procesarea tranzactiilor si rezolvarea problemelor matematice necesita multa putere de procesare, iar minerii de obicei au multe procesoare care sunt costisitoare si greu de administrat.

Pentru cei care fac parte din lumea finantelor, ceea ce am explicat este descris ca fiind foarte perturbator, iar asta vom discuta in continuare.

Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.