Procesul Know Your Customer – de ce este importanta respectarea KYC la un exchange cripto

Procesul Know Your Customer – de ce este importanta respectarea KYC la un exchange cripto

Know Your Customer, abreviat KYC, este un proces prin care o afacere verifica identitatea clientilor sai si evalueaza eligibilitatea, precum si riscurile potentiale de intentii ilegale in relatia cu afacerea. Procesele KYC functioneaza ca parte a politicilor de prevenire a spalarii de bani (AML – anti money-laundering), si variaza in functie de companie. Scopurile fundamentale, insa, a tuturor acestor procese sunt de a se asigura ca activitatile si tranzactiile efectuate de clienti sunt legale si in conformitate cu regulile companiei, si ca informatiile pe care cilentii le ofera sunt reale si autentice si , in acelasi timp respecta cerintele legale.

In lumea cripto, inexistenta unor reglementari specifice privind politica KYC asupra tranzactiilor a starnit dezbateri in Comisia Europeana si in sfera cripto in ultimii ani. Pe de o parte a dezbaterii se afla Comisia, care pune problema riscului nereglementat de finantare a actiunilor criminalistice. Pe de alta parte sunt specialistii cripto, care se tem de transformarea sistemului intr-unul centralizat. O noua directiva pentru combaterea spalarii de bani va intra in vigoare in Uniunea Europeana in 2020, si este cea redactata de Comisia Europeana in 2018, numita AML5. Printre altele, directiva interzice tranzactionarea anonima, astfel cardurile PrePay nu vor mai putea fi folosite iar exchange-urile si serviciile de portofele digitale vor fi obligate sa efectueze procedura completa KYC. De asemenea, se interzice utilizarea anonima a conturilor bancare/de economii, statele membre fiind nevoite sa creeze un registru central.

Desi dezbaterea continua, exista o serie de beneficii ale procesului KYC care nu pot fi neglijate, si care functioneaza spre binele societatii. Prin KYC, organizatiile si institutiile cripto se asigura ca tranzactiile sunt legitime si transparente, si evita discrepantele sau problemele legale. Furtul de criptomonede este limitat, precum si escrocheria si pacaleala. Pentru investitori, KYC ajuta la asigurarea ca nimeni in afara de proprietarul legitim al unor actiuni sau monede nu are acces la acestea si nu le poate exploata. Spalarea de bani, frauda, mita sau finantarea de activitati criminale/teroriste sunt urmarite si pot fi oprite, iar credibilitatea clientului este stabilita cu succes.

La Tradesilvania, politicile KYC sunt in conformitate cu legea, si echipa Tradesilvania depune eforturi pentru a realiza verificarea KYC intr-un mod cat mai rapid,  astfel clientii nostri pot fi siguri ca monedele si tranzactiile lor sunt in siguranta. Procesul KYC Tradesilvania consta in preluarea urmatoarelor informatii de identificare de la clienti:

  • nume complet
  • data nasterii
  • tara de resedinta/locatie
  • adresa de email
  • telefon mobil
  • carte de identitate
  • cont bancar

De asemenea, se analizeaza tiparele tranzactionale, astfel incat volumele neobisnuite sau tiparele care ies in evidenta sunt verificate pentru a exclude posibilitatea de activitati ilicite, si a mentine Tradesilvania un exchange sigur, care nu pune in pericol investitiile clientilor nostri. Pentru mai multe informatii legate de politica Know Your Customer Tradesilvania, click aici.

Mereu exista un risc implicat in predarea informatiilor personale. Si oricat de mult ne-ar placea sa ramanem anonimi mereu, este o chestiune de siguranta a avea o modalitate de a verifica daca o persoana aduce riscuri extra odata cu prezenta intr-un context financiar. KYC este in general un proces dedicat prevenirii acestui transfer de expunere la risc de la o persoana la o entitate comuna, care ar putea suferi pierderi serioase sau daune in reputatie, si prin extensie pierderi pentru proprietari si clienti. In acest fel, KYC ofera siguranta.

Echipa Tradesilvania
Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.Tradesilvania este reseller oficial Ledger in Romania. Poti cumpara Ledger Nano S