Analiza saptamanala piata crypto (9 - 16 August 2021)


Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata

Piata crypto isi continua trendul ascendent din ultimele saptamani, capitalizarea totala a activelor digitale atingand din nou pragul 2 trilioane USD, pentru prima data din luna Mai.

Evolutia pozitiva recenta a fost sustinuta de rezultatul intens-discutatei taxa-crypto din Senatul SUA, prin care se doreste aducerea sub regulamentul Fiscului american a jucatorilor din acest domeniu, in special companiile de brokeraj pe crypto. Departamentul de Trezorerie a venit cu clarificari in ceea ce priveste entitatile ce vor fi supuse reglementarii, scotand de sub incidenta raportarii fiscale crypto-minerii, agentiile de staking si developerii.  Iar aceasta evolutie a dezbaterii legislative a fost pe placul investitorilor.

Chiar daca la prima vedere ar putea parea o stire negativa, faptul ca Guvernul SUA intentioneaza sa introduca reguli si taxe in acest domeniu vine sa confirme recunoasterea de catre autoritati a pietei crypto-activelor ca un sector legitim, care “va fi aici pentru a ramane” - crypto is here to stay!

sursa: coinmarketcap.com

BTC-ul a crescut cu aproximativ 7% in ultimele 7 zile, pana in jurul valorii de 46,000 USD. Uitandu-ne pe grafic, observam ca avem un semnal important de bull-trend, si anume trecerea pretului peste media mobila de 200 zile (colarea mov) si spargerea nivelului de 47,000, o zona de pret care a fost suport tehnic relevant in luna Aprie, rejectand temporar scaderea din acea perioada. O spargere puternica peste acel nivel, poate duce din nou BTC-ull catre zona de 60,000 USD, iar mentinerea pretului peste media mobila de 50 zile (culoarea rosie) confirma, cel putin pe termen mediu, trendul upside. Totusi, potentialele retrageri de pret pot aparea in perioada imediat urmatoarea, ca o corectie naturala dupa cresterea sustinuta din ultima vreme.

sursa: investing.com

De asemenea, ETH si-a continuat cresterea, determinata de imbunatatirea retelei Ethereum odata cu implementarea upgrade-ului Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1559, care duce la predictibilitate mai mare in ceea ce priveste gas fee-urile pentru tranzactiile de pe retea si, de asemenea, poate genera un impact defaltionist pe ETH, prin ardere de monede.

Din punct de vedere al analizei tehnice, pretul ETH nu mai are nicio zona importanta de rezistenta pana la atingerea All-Time-High-ului (ATH) de 4,500 USD. La fel ca si in cazul BTC, pot aparea si cateva zile de scaderi, astfel incat sa vedem o retragere usoara a pretului. Acestea pot reprezenta oportunitati de cumparare - buy the dip - pe trend in crestere.

sursa: investing.com

Ponderea Bitcoinului in totalul pietei crypto, cunoscut sub denumirea de BTC dominance se mentine in jurul nivelului de 45%. Insa, este de observat cresterea ponderii ETH-ului in capitalizarea pietei. Multe voci din industria vad o decuplarea in viitor a pretului ETH fata BTC, datorita utilizarii tot mai intense a retelei Ethereum pentru proiecte crypto foarte populare, in special in zona de Descentralized Finance - DeFi (ex. Uniswap, SushiSwap) si NFT’s - Gaming (ex. Axie Infinity).

sursa: coinmarketcap.com

Stiri


  • Compania Circle, care detine si opereaza cryptomoneda USDC, al doilea cel mai mare stablecoin in functie de capitalizarea de piata, intentioneaza sa devina prima banca reglementata pentru active digitale din SUA, cerand chiar sa intre sub supravegherea Bancii Centrale Americane. Intreaga cantitate de USDC existenta pe piata va fi acoperita in valuta USD, astfel incat investitorii pot avea siguranta ca pot fi onorate retrageri in numerar, la orice moment si indiferent de ordinul de marime.
    Circle plans to become a full-reserve national digital currency bank
  • Conform unui studiu recent al celor de Blockdata, mai mult de jumatate dintre cele mai importante banci din lume au plasamente in companii din sfera crypto/blockchain.
    Prin aceste investitii, marii jucatori din domeniul financiar dau un semnal puternic care arata intentia lor de a lua parte la tehnologia blockchain, tehnologie care poate avea implicatii majore in modul de operare al finantelor clasice, in viitor.
    55% of the world’s top 100 banks reportedly have crypto and blockchain exposure
  • Investitorii institutionali din SUA incep sa intre in piata crypto, atrasi de potentialul de castig generat de investitiile in active digitale si de impactul pe care blockchain-ul, ca industrie, il poate avea in economie. Astfel, conform unui comunicat al celor de Coinbase, cea mai puternica bursa crypto din SUA, 10 dintre cele mai mari 100 de fonduri private de investitii sunt clienti ai Coinbase.
    Coinbase says ten of the top 100 hedge funds by AUM are among its clientele

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
XRP +60%
AXS +51%
WAVES +48%
ADA +46%
VET +31%
Scaderi
CEL -6%
OKB -2%
XMR -1%
COMP -1%
- -

De remarcat: evolutia spectaculoasa a proiectului Cardano (ADA) din ultima saptamana +46%, crestere venita ca urmare a anuntului cu privire la implementarea in retea a functionalitatii Smart-Contracts, care va permite dezvoltarea de Descentralized Applications (dApps) in zona DeFi. Putem vedea, astfel, in Cardano un concurent puternic al Ethereum.


Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.