Reacția criptomonedelor și mediilor financiare, economice clasice la anunțul uciderii generalului iranian Soleimani

Reacția criptomonedelor și mediilor financiare, economice clasice la  anunțul uciderii generalului iranian Soleimani

Uciderea de către forțele militare  aeriene americane a generalului iranian  Qassem Soleimani a trimis o undă de șoc prin piețele financiare. În plus, președintele Venezuelei, Nicolas Maduro a anunțat că Petro, criptomoneda națională a putut fi folosită ca mijloc de plată în cumpărarea de petrol din Venezuela. Venezuela a spus că a vândut inclusiv aur și oțel, aluminiu, acceptând plata în Petro. Iranul și Venezuela sunt state supuse sancțiunilor internaționale dictate de către SUA și , implicit, aceste state mizează pe forța criptomonedelor pentru a evita consecințele acestor sancțiuni economice internaționale

Iată cum au reacționat acțiunile, petrolul, aurul și chiar criptomonedele la aceste evenimente internaționale. Indicii Dow  Jones, S&P 500 și Nasdaq  au căzut la unison vineri, pe când piețele bursiere occidentale au reacționat la moartea lui Soleimani, efectul fiind unul imediat.

La scurt timp după ora 10:30, indicele Dow Jones a scăzut cu 207,31 puncte, ajungând la 28.661,49 pierzând 207,31 puncte. Indicele S&P 500 a scăzut cu 0,64% până la 3,236,93.

Nasdaq a scăzut cu 0,68% până la 9 030,37. Pierderile indicelui ar fi fost mai mari dacă nu ar fi fost compensate de o creștere de 4,65% în stocul Tesla.

Acțiunile europene au scăzut și ele, ca efect imediat la uciderea generalului iranian. Indicele STOXX 600 a scăzut 0,51% până la 417,60, iar  Dax-ul german a alunecat cu 1,35% până la 1.3205,04.

Randamentul bonurilor de trezorerie de 10 ani a scăzut la 1,818%, în timp ce randamentele obligațiunilor de trezorerie de 30 de ani au scăzut la 2,284%.

Iranul a promis să se riposteze împotriva SUA pentru atacul aerian care l-a ucis pe liderul său militar, iar prețul aurului s-a ridicat la un nivel de 6 ani, în timp ce investitorii au avansat pentru orice se va întâmpla.

La ultima verificare, aurul a înregistrat o creștere fantastică de 1,54%, eliminând nivelul de 1.550 de dolari până la cea mai mare cotă din 2013.

Analiștii geopolitici se tem că Iranul se va răzbuna pe Soleimani prin efectuarea unor atacuri asupra infrastructurii de producție de petrol din Orientul Mijlociu, în special în Arabia Saudită. Greve strategice bine plasate ar putea perturba lanțul de aprovizionare cu petrol timp de luni de zile, trimițând un trântor pe piețele globale.

Prețul petrolului au crescut în condițiile în care se tem că Iranul va ataca infrastructura de producție de petrol. Indicele Brent  a atins valoarea de aproape 70 USD. US West Texas Intermediate (WTI) a sărit 3,8% până la 63,51 dolari.

Dow Jones Chevron a sfidat scurgerea mai largă a pieței bursiere. Componenta DJIA Exxon Mobile, de asemenea, s-a raliat agresiv în timpul tranzacțiilor înainte de piață, dar nu a reușit să asigure aceste câștiguri atunci când piețele s-au deschis.

Prețul Bitcoin a crescut brusc în urma uciderii lui Soleimani, atingând un nivel de 7.370 USD pe Bitstamp pentru un câștig de 24 de ore mai mult.

Președintele Venezuelei Nicolas Maduro susține că petrolul venezuelean este acum disponibil pentru cumpărare folosind criptomoneda națională, Petro.

Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, anunță sosirea criptomonedei Petro, care poate fi folosită acum pentru a cumpăra vaste rezerve de petrol ale națiunii.   Cripto-moneda națională încă va găsi o utilizare în afara granițelor sale.

Sancțiunile impuse de către SUA sperie cumpărătorii, cu numărul de butoaie de petrol care stau în rezervoarele de depozitare în creștere pe zi.

Planurile Venezuelei de a-și vinde resursele minerale pentru criptomoneda lui Petro vor decola anul acesta.

Potrivit președintelui venezuelean Nicolas Maduro, petrolul țării va fi vândut în criptomoneda națională. Alte produse, inclusiv metale prețioase, precum și metale industriale vor fi, de asemenea, vândute în Petro. Liderul de la Caracas a dezvăluit că țara sud-americană a vândut deja fier și oțel în Petro: ”Vom vinde petrol petrolier venezuelean în Petro. Vindem deja fierul și oțelul din Venezuela în Petro. De asemenea, avem un contract semnat pentru vânzarea de petrol, oțel, fier, aluminiu și vom vinde o parte din producția de aur în Petro”.

În timp ce făcea anunțul, președintele venezuelean a atribuit demersul succesului inițiativelor anterioare ale guvernului de popularizare a utilizării criptomonedei naționale de către cetățeni. Potrivit lui Maduro, cripto-ul s-a dovedit de succes în utilizarea zilnică. Deși acest lucru nu a putut fi verificat, anul trecut, în iulie CCN a raportat că cel mai mare magazin din Venezuela a acceptat petros pentru plăți.

Pe baza raportului publicației El Nacional, Nicolas Maduro nu a numit companiile sau țările care cumpără sau intenționează să cumpere minerale ale țării în Petro. În cazul petrolului, de exemplu, sancțiunile din SUA au determinat potențialii cumpărători să stea deoparte.

Acest lucru înseamnă că, chiar dacă clienții au fost dispuși să cumpere petrol în criptomoneda venezueleană, sancțiunile îi descurajau deja să facă afaceri cu țara. Până în noiembrie 2019, cantitatea de petrol aflată în rezervoarele de depozitare din Venezuela, din cauza lipsei de clienți, ajunsese la 30 de milioane de barili.

Interesant este că scopul principal al criptomonedei naționale din Venezuela este de a se sustrage sancțiunilor impuse de  SUA. Președintele Nicolas Maduro și-a declarat intenția de a vinde petrolul Venezuelei pentru Petro în urmă cu puțin peste un an.

Așadar, piața digitală a criptomonedelor este influențată indirect de viața politică internațională. Putem vedea cum criptomonedele devin un mijloc prin care pot fi evitate sancțiunile internaționale. Iranul va investi masiv în criptomonede pentru a căuta să evite sancțiunile internaționale americane, așa cum procedează și Venezuela. Aceste două state sunt printre cele mai mari producătoare de petrol din lume și au în comun o atitudine declarată anti-americană.

Echipa Tradesilvania

Nu uita! Azi poti cumpara  Bitcoin precum și peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.

Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S  de la magazinul Tradesilvania.