Regimurile dictatoriale sunt atrase tot mai mult de piața criptomonedelor

De 10 ani, piața criptomonedelor este o realitate. Existenta lor pe piața liberă le face să fie un simbol al libertății specifice capitalismului.

Regimurile dictatoriale sunt atrase tot mai mult de piața criptomonedelor

De 10 ani, piața criptomonedelor este o realitate. Existența lor pe piața liberă le face să fie un simbol al libertății specifice capitalismului. Totuși, se poate remarca faptul că regimurile totalitare sunt tot mai atrase de criptomonede.

În primul rând, toate regimurile totalitare doresc să aibă o tehnologie de ultimă oră, care să îi ridice pe lideri în ochii propriilor cetățeni, însă această tehnologie de ultimă generație este apanajul unui grup restrâns de privilegiați. Chiar dacă liderii îi pedespesc crunt pe cetățenii care doresc să folosească tehnologia fără acordul autorităților, autoritățile, în secret exploatează aceste neoi cuceriri ale tehnologiei.

În al doilea rând, majoritatea statelor totalitare au dificultăți cu sancțiunile internaționale, fluxurile de valută, intrările și ieșirile, exporturile și importurile fiind drastic limitate, supuse controalelor internaționale. Libertatea oferită de criptomonede atrage ca un magnet liederii de forță spre investiții în zona criptomonedelor.

În al treilea rând, consumul de curent electric este raționalizat în acestestate, deci, instituțiile privilegiate pot înființa ferme pentru minerii de criptomonede. În plus, bonsurile oferite denunțătorilor de profesie fac ca tot mai mulți mineri ilegali de criptomonede să ajungă pe mâna autorităților, iar strădania lor, adică tot ceea ce au reușit să mineze, ajunge în mâinile autorităților.

În al cincilea rând, întrucât masa monetară este controlată atent în statele dictatoriale, tendința de a se îndrepta spre criptomonede este mare pentruc etățenii dornici să ”evadeze” din cotidianul cenușiu.

În al șaselea rând, regimurile dictatoriale sunt greu de penetrat de controalele internaționale obișnuite în lumea democratică, iar criptomonedele par a fi o plasă de siguranță, pentru ca dictatorii să-și ascundă valorile ilicite în criptominedeși nu în bănci internaționale, mai ales după ce, tot mai multe paradisuri fiscale au decis să coopereze împotriva fraudelor internaționale, oferind date despre clienții lor, până atunci, anononimi.

În al șaselea rrând, în regimurile dictatoriale, autoritățile interne vânează inteligența de la vârste fragede, ceea ce face ca minerii de criptomonede autorizați, în schimbul unor privilegii (casă, mașină, alimente, pașaport, internet etc) să își dea interesul lucrând eficient și știind să acționeze cu riscuri minime. Se știe că, într-o dictatură, o afacere eșuată înseamnă, pentru inițiatorul ei, în cel mai fericit caz, detenție pe viață, în condiții groaznice, dacă nu, chiar plutonul de execuție.

În al șaptelea rând, statele dictatoriale își infultrează agenți instruiți temeinic pentru a fura tehnnologie din state avandate, pentru a o prelucra în țara lor. Evident, că și pepiața criptomonedelor sunt destui investitori despre care, datorită anonimizării tranzacțiilor, nu se știe pentru cine lucrează.

În al optulea rând, controlul și planificarea excesivă determină cunoașterea exactă a fondurilor care circulă în statele dictatoriale, ceea ce faceca un regim dictatorial să poată acționa mai hotărât în acțiunile care implică folosirea criptomonedelor.

În al nouălea rând, există și o anumită reticență, fiindcă piața criptomonedelor este volatilă, ceea ce nu se încadrează în viziunea centralizată a regimurilor dictatoriale, însă, calculând riscurile la minim, șansele câștigurilor mici dar sigure cresc exponențial.

În al zecelea rând, există interesul adversarilor SUA și UE de a lovi în supremația Euro și a Dolarului încurajând piața criptomonedelor. În postura de competitori viguroși pe piața criptomonedelor sunt Rusia și China, aceasta din urmă plănuind, de mai multă vreme landsarea unei stablecoin, garantate de rezervele de aur ale țării. În Rusia, de exemplu, este cunoscut faptul că rezervele de aur au crescut în ultimul deceniu, de patru ori, ceea ce înseamnă că eventuala lansare a unei criptomonede stabile ar putea genera turbulențe pe piața de profil.

Există interes și din partea SUA și UE de a se dedica pieței criptomonedelor, multe state europene pregătind legi care să permită băncilor să depoziteze și să tranzacționeze criptomonede, alături de clasicele valute.

Coreea de Nord, China, Iran, Venezuela sunt state în care criptomonedele și tranzacțiile cu acestea au devenit, un mijloc de obținere a fondurilor necesare, evitând sancțiunile internaționale, valabile în tranzacțiile cu monede fiat. În special Asia, dar și Africa sau America sunt veritabile oaze pentru minerii de criptomonede și adevărate rezervoare de venituri pentru statele dictatoriale cu o economie prinsă în corzi.

Așadar, în ciuda faptului că este o piață liberă, piața criptomonedelor cunoaște actori diverși, unii adversari declarați ai pieței libere, dar care în secret profită din plin de zicala ”banii (fie ei și criptomonede) nu au miros”.

Echipa Tradesilvania

Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.

Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S de la magazinul Tradesilvania.