Reprezintă tehnologia Blockchain un motor al ”deglobalizării”?

Izbucnirea pandemiei COVID-19 a avut un impact profund asupra lumii atât din punct de vedere economic, cât și social, servind la agravarea tensiunilor politice în timp ce a condus la protecționismul naționalist.

Reprezintă tehnologia Blockchain un motor al ”deglobalizării”?

Izbucnirea pandemiei COVID-19 a avut un impact profund asupra lumii atât din punct de vedere economic, cât și social, servind la agravarea tensiunilor politice în timp ce a condus la protecționismul naționalist. În ciuda faptului că pandemia nu este încă pe deplin cunoscută, COVID-19 a renunțat la o conversație între mass-media și mediul academic despre soarta neoliberalismului și a globalizării.

Dacă ar fi să extrapolăm pe baza datelor recente, s-ar părea că de-globalizarea se accelerează. Indicatorii majori ai globalizării, cum ar fi comerțul global și investițiile directe externe, au început să prezinte platoul în urmă cu un deceniu. Confruntându-se cu provocările de diminuare a rentabilităților și a decalajului de bogăție din ce în ce mai mare, diverse democrații dezvoltate par să fi început să apeleze la protecționism, populism și naționalism într-o paradigmă îndepărtată de marea călătorie a globalizării.

Cu toate acestea, dacă ar fi să facem un pas înapoi, globalizarea este o cale ciclică ascendentă care întruchipează dezvoltarea umană. În ciuda actualului criză, suntem siguri că dezvoltarea tehnologică și socială continuă va împinge lumea în continuare către o integrare și cooperare mai profundă.

Mai mult decât atât, dezavantajele pe termen scurt de-a lungul istoriei umanității nu au reușit să încetinească progresele tehnologice. Pe măsură ce abordăm economia digitală a viitorului, începem deja să înțelegem și să imaginăm o nouă paradigmă bazată pe infrastructura de ultimă oră, cum ar fi inteligența artificială, 5G, Internet of Things și, desigur, blockchain. Continuând, cred că blockchain-ul va fi o bază tehnologică principală pentru următorul val de globalizare. Cu caracteristicile sale intrinseci, blockchain este soluția naturală a „încrederii” - o problemă fundamentală în comerțul și cooperarea globală, care are o importanță critică în acest moment.

Globalizarea este propulsată de două forțe motrice fundamentale și interconectate: tehnologia și structura politico-economică. Este sensibil să examinăm istoria globalizării prin aceste două elemente.

Istoria globalizării poate fi urmărită pe Drumul mătăsii și a Drumul mirodeniilor, care au conectat Estul și Vestul prin rutele terestre și maritime, facilitând comerțul cu idei și bunuri prețioase. Ulterior, avansările în navigație pentru exploratorii cu tehnologie din Portugalia, Spania, Marea Britanie și Olanda pentru a călători mai departe au creat o lume mai interconectată în perioada de explorare.

La scurt timp, progresul economic al lumii a accelerat dramatic odată cu Revoluția industrială. Condusă de metode și procese de transformare transformatoare, productivitatea a crescut în timp ce țările acumulau bogăție exponențial, iar comunicarea transnațională atingea noi culmi. De atunci, lumea a fost martora a mai multor valuri de globalizare, fiecare împuternicită de avansări în tehnologii și ideologii. Pe parcurs, fiecare val de globalizare a întâmpinat dezavantaje din cauza intereselor conflictuale, precum și a dezechilibrelor de avere.

Dacă urmăm cursul globalizării în timp, putem deduce câteva tipare:

Pe termen lung, globalizarea a fost o creștere ciclică continuă și ascendent

Fiecare val de globalizare este permis de inovații în structurile tehnologice și politico-economice

Fiecare val a fost mai puțin afectat de neplăceri datorită importanței crescânde a tehnologiei

Astfel, în timp ce Globalization 3.0 se confruntă în prezent cu o mare rezistență, cred că suntem în pragul celei de-a patra revoluții industriale, care va transforma din nou modul în care lumea colaborează și produce, estompând granițele fizice, digitale și biologice.

După criza financiară din 2008, a apărut o reacție împotriva globalizării, care a determinat creșterea protecționismului, populismului și naționalismului în rândul țărilor dezvoltate. În încercarea de a găsi o soluție potențială, trebuie să ne ocupăm mai întâi de dinamica de bază.

Una dintre cele mai notabile evoluții ale etapei de Globalizare 3.0 este crearea unei rețele de lanț de aprovizionare globală, abilitată de tehnologia informației. Drept urmare, piețele globale ale muncii au convergent în timp ce costurile forței de muncă aplatizate. Astfel, această dezvoltare a fost enorm de benefică pentru elite - adică proprietarii de capital intelectual și fizic. Mai mult, lucrătorii din țările în curs de dezvoltare s-au bucurat, de asemenea, de venituri în creștere și de mobilitate socială. Pe plan, Globalization 3.0 a avut ca rezultat stagnarea clasei mijlocii, precum și deplasarea locurilor de muncă pentru clasa muncitoare în țările dezvoltate, rezultând sentimente sociale negative și tensiuni crescute care stimulează evenimente pivotale precum Brexit și războiul comercial Statele Unite - China.

Deși aceste evenimente pot face să pară ca și cum de-globalizarea se accelerează, viziunea unei păsări ar dezvălui că cursul globalizării și dezvoltării nu a mers niciodată fără probleme - mai degrabă, avansează în etape. Înțeles în acest context, putem reinterpreta tensiunile și provocările actuale ca oportunități.

Echipa Tradesilvania

Tradesilvania este excahnge acreditat pentru tranzacțiile cu criptomonede, respectând standardele ISO.

Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S  de la magazinul Tradesilvania.