Semnificația celei de-a 5-a directive AMLD5 împotriva spălării banilor pentru piața criptomonedelor in EU

Semnificația celei de-a 5-a directive AMLD5 împotriva spălării banilor pentru piața criptomonedelor in EU

Uniunea Europeană și-a luat în serios rolul de forță economică mondială, creând un domeniu legislativ necesar pentru reglementarea operțiunilor cu criptomonede. În plus, Uniunea Europeană explorează posibilitatea de a-și lansa propria criptomonedă. Chiat există voci în rândul specialiștilor, care spun că moneda Euro s-ar salva prin transformarea sa într-o criptomonedă.

Un document așteptat,   cea de-a cincea Directivă anti-spălare de bani a Uniunii Europene (5AMLD) a intrat în vigoare la, 10 ianuarie 2020, Regulamentul care o pune în aplicare fiind adoptat încă de la 9 iulie 2018 în efortul de a aduce transparență sporită tranzacțiilor financiare pentru combaterea activă a spălării banilor și finanțării terorismului în toată Europa.

Pentru prima dată, 5AMLD își lărgește domeniul de reglementare prin includerea furnizorilor de servicii din comeniul criptomonedelor, cum ar fi schimburile de fiat virtual sau furnizorii de portofele de custodie. Ideea Directivei  este aceea de a face mai clară maniera în care se participă la tranzacțiile cu criptomonede. Motivul  principal este acela de a lupta eficient împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.

Principalele scopuri propuse de această directivă  sunt:

·         creșterea transparenței cu privire la cine sunt cu adevărat persoanele juridice pentru a preveni spălarea de bani și finanțarea terorismului prin intermediul unor structuri opace

·         oferirea unei reglementări financiare europene un acces mai bun la informații prin intermediul registrelor de cont bancare centralizate

·         abordarea riscurilor de finanțare a terorismului legate de utilizarea anonimă a monedelor virtuale și a instrumentelor preplătite

·         îmbunătățirea cooperării și schimbului de informații între supraveghetorii anti-spălare de bani și cu Banca Centrală Europeană

·         lărgirea criteriilor pentru evaluarea țărilor terțe cu risc ridicat și asigurarea unui nivel ridicat de garanții pentru mutarea banilor în sau din astfel de țări.

·         Consecințele pentru neobligarea sunt, evident. amenzile. Autoritățile de reglementare financiară din Austria, de exemplu, vor amenda furnizorii de servicii din zona criptomobedelor neconforme cu maximum 200.000 de euro. Întreprinderile care oferă servicii cu criptomonede nu își pot menține ușile deschise mult timp dacă trebuie să plătească amenzi de neconformitate 5AMLD.

Companiile europene care operează pe piața criptomonedelor se luptă să îndeplinească noile orientări de reglementare prezentate de 5AMLD. O serie de întreprinderi se opresc din cauza practicilor extinse precum ”cunoașterea clientului”-(KYC) și anti-spălare de bani (AML) pe care le solicită noua lege. Furnizorul de portofele de criptomonede din Marea Britanie, Bottle Pay, și-a anunțat decizia de a înceta operațiunile la sfârșitul anului trecut. Conform unui post al blogului companiei publicat pe 13 decembrie 2019: „Întrucât suntem un furnizor de portofel Bitcoin Bitcoin cu baza în Marea Britanie, va trebui să respectăm regulamentul UE 5AMLD care va intra în vigoare la 10 ianuarie 2020. Cantitatea și tipul de informații personale suplimentare pe care ni le va solicita să le colectăm de la utilizatorii noștri ar modifica experiența actuală a utilizatorului atât de radical, și atât de negativ, încât nu suntem dispuși să forțăm acest lucru asupra comunității noastre. "

Startup-ul a fost lansat cu doar trei luni înainte, în iunie, oferind utilizatorilor un serviciu de tipping care permite trimiterea unor cantități mici de criptomonede pe rețelele de socializare și aplicațiile de mesagerie, obținând circa 2 milioane dolari, în timpul funcționării.

Ținta este clară: Uniunea Europeană acordă o atenție deosebită criptomonedelor și astfel,  și-a stabilit primul set de reguli pentru modul în care trebuie să se comporte companiile din acest spațiu. Acum, companiile respective sunt fie capabile să obțină conformitatea sau riscă să nu mai poată opera deloc.

Echipa Tradesilvania


Tradesilvania este exchange acreditat pentru tranzacțiile cu criptomonede, respectând standardele ISO.

Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S  de la magazinul Tradesilvania.