Sistemul bancar, tehnologia Blockchain, criptomonedele și oportunitățile anului 2020
În general, se consideră că marea parte a populației va rămâne fidelă băncilor. Deși dobânzile la depozite sunt mici, băncile garantează depozitele până la o sumă minimă. Băncile oferă sisteme
În general, se consideră că marea parte a populației va rămâne fidelă băncilor. Deși dobânzile la depozite sunt mici, băncile garantează depozitele până la o sumă minimă. Băncile oferă sisteme de creditare pe termen lung și astfel, își pot fideliza clienții, chiar prin reeșalonarea datoriilor.
Criptomonedele au un grad de volatilizare foarte mare. O opțiune ar fi monedele stablecoin care au valoarea susținută de o valută forte, în general, dolarul american.
Băncile sunt mai atractive pentru cei ce nu caută profitul rapid. Criptomonedele sunt tentante, în schimb pentru jucătorii la bursele clasice, însă adoptarea timidă a legislației specifice în domeniul criptomonedelor le face încă lipsite de atractivitatea monedelor clasice.
De altfel, niciun produs nou nu a avut popularitate, de la început. Este suficient să ne amintim cu câtă reticență a fost primită invenția locomotivei cu aburi la vremea sa, ca să înțelegem de ce statele lumii, puternic sprijinte de bănci cu putere financiară adoptă legi pentru criptomonede într-un ritm foarte scăzut.
Practic, nu există niciun stat din lume care să nu aibă datorii la marile bănci sau la Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, ca instituții supranaționale. Așadar, băncile pot folosi atuurile lor, influențând politica statelor lumii.
Statele membre ale Uniunii Europene, în general, prin intermediul instituțiilor specializate nu recunosc moneda virtuală –produs al Tehnologiei „Blockchain” – drept instrument, respectiv mijloc legal de plată. Utilizarea cripto-monedei de către persoanele fizice și juridice (societăți) a cripto-monedei cainstrument de plată nu a fost interzisă explicit în Uniunea Europeană.Pentru buna informare a celor interesați, au fost publicate gratuit ghiduri de orientare în cripto-monedelor,avertizând asupra unor eventuale pericole, atât în plan juridic cât și economic sau al reputației respectivelor entități, fie ele persoane fizice sau persoane juridice
Patru State Membre ale Uniunii Europene Franța, Malta , Regatul Unit (Gibraltar, teritoriu britanic), Finlanda au adoptat o legislație specifică menită să reglementeze cripto-monedele, tehnologia registrelor distribuite (blockchain) și oferta inițială de „jetoane”/monede.
În plus, marile forțe economice mondiale precum SUA, UE și China sunt decise să limiteze pericolul ca piața criptomonedelor să devină un domeniu de interes pentru terorism și criminalitatea organizată. Aceste două activități ilegale au un interes limitat, fiindcă ele urmăresc profitul cu orice preț, nefiind de acord cu volatilizarea criptomonedelor.
Statele totalitare încearcă și ele să se implice pe piața criptomonedelor, ceea ce sporește și mai mult aversiunea băncilor care nu mai pot beneficia de pe urma sancțiunilor internaționale aplicate pe veniturile acestor state în monedă fiat. Tocmai interesul crescut al statelor totalitare față de criptomonede determină statele puternice cu democrații viabile să fie încă sceptice la avansul criptomonedelor. Totuși, se observă faptul că, pentru orice eventualitate, tot mai multe state tind să se apropie legislativ și chiar economic de acest domeniu emergent.
Anul 2020 va fi, fără îndoială, anul test pentru coabitarea dintre criptomonede și bănci. Băncile germane și olandeze se află în fruntea tendinței de a face loc criptomonedelor în schema tranzacțională a băncilor clasice, alături de monedele Fiat.
Banca germană Bitwala GmbH a creat prima platformă care va permite unui titular de cont să depoziteze Euro și ceea ce este nou, chiar a Bitcoin în acelașii cont bancar. Din noiembrie 2019, circa 30.000 de clienti, au optat pentru acest serviciu. Bitwala s-a asociat cu un investitor important, Earlybird Venture Capital, care a investit suma de 4 milioane de euro. Această importantă inovație a fost autorizată și se află sub controlul celor două entități germane care controlează sistemul bancar german, BaFin și Deutsche Bank.
Scopul esențial al acestei decizii, a fost acela de a dezvolta un sistem informatic digital capabil să ducă pe o treaptă superioară schimbul valorilor,atât în mediul clasic,cât și în mediul digital. Sistemul cripto-fiat va permite clienților să beneficieze de simplificarea plăților repetate (plata chiriei, salariilor), folosirea optimă a cardurilor de debit și ceea ce este mai important, de folosirea concomitentă a criptomonedelor și a monedei eruo din același cont bancar,precum și posibilitatea de a schimba euro în criptomonede și invers, direct în cont.
Compania fintech din Berlin, SolarisBank, a înființat o filială care să ofere o soluție optimă de custodie pentru activele digitale.
Noua filială a solarisBank, Solaris Digital Assets GmbH, va oferi clienților o platformă accesibilă pentru interfața de programare a aplicațiilor (API), care oferă acces la întreaga gamă de servicii bancare digitale de etichetă albă a Solaris Bank. Solaris Digital Assets va funcționa în conformitate cu cerințele de reglementare ale pieței germane, precum și faptul că asigurarea stocării activelor digitale respectă legislația germană de profil. Acest fapt, potrivit oficialilor companiei, îi va elibera pe clienți de nevoia de a solicita ei înșiși o licență. Solaris Digital Assets intenționează să aplice pentru 2020 o licență pentru activitatea de custodie crypto.
Germania a adoptat recent cadrul legislativ care permite oficial ca băncile să păstreze și să permită operațiuni cu criptomonede alături de clasicele operațiuni cu monedă Fiat.
Banca olandeză ING, a dezvoltat o tehnologie de custodie a criptomonedelor. Serviciul de custodie a activelor digitale dezvoltat de ING se încadrează într-o serie de mai multe inițiative legate de blockchain ale băncii și este încă într-un stadiu incipient de dezvoltare.
Astfel Finlanda se alătură Olandei și Germaniei, pe drumul oferirii custodiei pentru criptomonede de către băncile clasice. Adoptarea noului pachet legislativ european, precum și finanțarea europeană pentru inițiativele Start-up Blockchain deschid perspectiva ca tot mai multe bănci din lume să devină gazde pentru criptomonede, alături de monedele fiat.
Echipa Tradesilvania
Nu uita! Azi poti cumpara Bitcoin precum și peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.
Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S de la magazinul Tradesilvania.