Stiri Blockchain si cripto – Camera Deputaților - studiu privind criptomonedele în Uniunea Europeană - 17.12.2019

Stiri Blockchain si cripto – Camera Deputaților - studiu privind criptomonedele în Uniunea Europeană - 17.12.2019

Camera Deputaților analizează situația cripto-monedelor în UE

Camera Deputaților din Parlamentul României a publicat un studiu intitulat Aspecte de actualitate privind reglementarea tehnologiei registrelor distribuite și a monedelor virtuale în legislația statelor membre ale Uniunii Europene.Studiul a fost realizat în cadrul Departamentului de studii Parlamentare și Politici UE-Direcţia pentru Uniunea Europeană și totalizează 45 de pagini.

Documentul analizează abordarea tuturor statelor membre ale Uniunii Euopene (SM-UE) față de cripto-monede înCapitolul IV, în timp ce primele trei capitole sunt dedicate unor aspecte esențiale,precum Terminologia, Dreptul Uniunii Europene, Elemente de Practică ale Instituțiilor Comunitare.

Liniile generale privind viziunea europeană asupra cripto-monedelor se pot desprinde din următorul enunț: ” O trăsătură întâlnită frecvent în statele membre ale Uniunii Europene rezidă în incertitudinile în legătură cu încadrarea juridică a monedelor virtuale: nu sunt considerate a constitui monede legale sau bani, ci mijloace de schimb; ele reprezintă bunuri necorporale/intangibile și pot constitui investiții alternative cu riscuri specifice, asociate fiind inerent cu riscurile de investiții specifice sectorului financiar-bancar; ele constituie unități de cont și, în consecință, sunt instrumente financiare; formă de activ financiar etc. De aceea, din punct de vedere terminologic, se preferă uneori utilizarea termenului „active virtuale”, în măsura în care acele instrumente nu constituie „monedă” în sensul consacrat”. (Sursa Ro)

Statele Uniunii Europene - legislație diferită în privința cripto-monedelor

Statele membre ale Uniunii Europene, în general, prin intermediul instituțiilor specializate nu recunosc moneda virtuală –produs al Tehnologiei „Blockchain” – drept instrument, respectiv mijloc legal de plată. Utilizarea cripto-monedei de către persoanele fizice și juridice (societăți) a cripto-monedei cainstrument de plată nu a fost   interzisă explicit  în Uniunea Europeană.Pentru buna informare a celor interesați, au fost publicate gratuit ghiduri de orientare în cripto-monedelor,avertizând asupra unor eventuale pericole, atât în plan juridic cât și economic sau al reputației respectivelor entități, fie ele persoane fizice sau persoane juridice

Patru  State Membre ale Uniunii Europene Franța, Malta , Regatul Unit (Gibraltar, teritoriu britanic), Finlanda au adoptat o legislație specifică  menită să reglementeze cripto-monedele, tehnologia registrelor distribuite (blockchain) și oferta inițială de „jetoane”/monede. (Sursa RO)

Drumul către o legislație comună europeană

Belgia a prevăzut o interdicție privind comercializarea cu titlu profesional a produselor financiare a căror plată depinde în mod direct sau indirect de o „monedă virtuală”. Letonia a interzis  investirea planului de investiții al pensiilor de stat în cripto-monede. Austria, Estonia, Franța, Germania, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Regatul Unit  au reglementat ca prestatorii de servicii, care oferă  portofele digitale să fie supuși regimului comun al sectorului financiar/activelor financiare.

Austria, Franța, Letonia, Irlanda, Regatul Unit, Spania, Țările de Jos analizează oportunitatea adoptării unei legislații spceifice, mai ales că începând din 2020, Uniunea Europeană va implementa un regulament general în materie, care va trebui implementat de fiecare Stat Membru.

Pe 5 decembrie, Miniștrii de Finanțe din Statele Membre ale UE se vor întâlni pentru a discuta un regulament general privind cripto-monedele.(Sursa En)

Echipa Tradesilvania
Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.
Tradesilvania este reseller oficial Ledger in Romania. Poti cumpara Ledger Nano S