Stiri Blockchain si cripto - China și SUA-între reticențe și creare a cripto-monedelor proprii-tendințe și amenințări ale creării Libra de către Facebook-România și cripto-monedele 10.12.2019
China amână crearea propriei cripto-monede
China, o putere în ascensiune, a lăsat să se înțeleagă fapul că ar putea lansa ”yuan-ul digital”, ceea ce ar reprezenta o abrodare chineză a cripto-monedei. Oficialii chinezi studiază posibilitatea încă din anul 2014, dar, în ciuda speculațiilor, nu s-a ajuns la un acord final, în privința adoptării cripto-monedelor.
Ezitările guvernului de la Beijing pot fi justificate de necesitatea existenței unei stări de echilibru stabil între ”anonimitatea controlabilă”, una din caracteristicile operațiunilor cu cripto-monede și pericolul unei posibile legături între criptomonede și rețelele internaționale de spălare de bani, trafic de stupefiante, armament, activități de terorism. În realitate însă, reticența chinezilor față de cripto-monede este de înțeles.
Mu Changchun, conducătorul Institutului de Cecetări în monedă digitală din cadrul Băncii Populare a Chinei a declarat: „Banca Populară Chineză nu a emis o monedă digitală (DC / EP) și nu a autorizat nici o platformă de tranzacționare să efectueze tranzacții. Banca Populară Chineză studiază moneda digitală legală din 2014 și încă se află în proces de cercetare și testare. Tranzacțiile de piață „DC / EP” sau „DCEP” sunt setate ilegal în monedă digitală, iar un termen pentru emiterea monedei digitale nu a fost stabilit.”
Oricât ar fi lăsat China să se dezvolte piața liberă, vorbim totuși de un stat comunist, a cărui principală preocupare este să țină sub control strict viața cetățenilor. Evident, o piață dezirabilă este reprezentată de Hong-Kong, fostă provincie britanică, intrată sub control chinez dar care încă luptă pentru păstrarea unei autonomii economice.(Sursa EN)
Președintele SUA, Donald Trump suspectează pericolul asocierii cripto-monedelor cu criminalitatea organizată
Nici în Statele Unite ale Americii, Președintele Donald J. Trump nu s-a arătat prea încântat de ideea Bitcoin, invocând faptul că piața cripto-monedelor ar putea fi ținta interesului pieței negre și a traficului ilegal, precum și a spălării internaționale de bani.
Nicolas Maduro a fost și el, ca Președinte al Venezuelei, stat latino-american devastat de criza economică, interesat de cripto-monede, ceea ce a mărit suspiciunile Statelor Unite ale Americii care încearcă să mențină o influență permanentă în America Latină.(Sursa EN)
Oficialii români sunt reticenți față de lansarea cripto-monedei Libra de către gigantul Facebook
Fondatorul Facebook, Marck Zuckerberg a declarat de ceva timp că facebook își va crea propria cripto-monedă, Libra, pe care specialiștii din lumea întregaă o văd ca un fel de amenințare la adresa sistemului băncilor centrale.
Se poate spune că Marea Criză financiară din 2008 a reprezentat momentul care a influențat decisiv apariția cripto-monedelor. Un lucru nou generează, așa cum știm entuziasm, dar și rezerve și confruntări de idei.
Un exemplu, privind rezervele specialiștilor față de cripto-monede vine chiar din România, unde Președintele Consiliului Fiscal, fost Ministru de Finanțe, Daniel Dăianu a declarat :” În ceea ce priveşte criptomonedele, opinia mea este că acestea sunt periculoase. Sunt active financiare foarte speculative, iar active precum Libra - fie ele sprijinindu-se pe un mănunchi de active considerate sigure sau monede - sunt foarte periculoase pentru că fac parte din logica celor care cred că este nevoie de pieţe paralele, de dispariţia băncilor centrale. Există o asemenea gândire. Criza financiară a aneantizat reputaţia guvernelor şi a unor bănci centrale, bănci centrale mari şi este nevoie de alte monede, de circuite paralele, de structuri non-ierarhice. Deci discuţia este mult mai adâncă. Nu este legată numai de sistemul monetar. Nu întâmplător libertarienii sunt ataşaţi de această viziune. Ei care şi resping băncile centrale, ar dori să ne întoarcem în lumea lui free-banking. De aceea Libra este foarte periculoasă, fiindcă ar însemna, ea s-ar adresa la miliarde de utilizatori şi de fapt ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar şi băncile centrale şi-ar pierde din eficacitate”.
Oficialul român este un adept al supremației sistemului băncilor centrale și consideră că un rol în creșterea interesului față de cripto-monede l-a avut marea criză financiară din 2008, care a lovit adânc în imaginea guvernelor și băncilor centrale de a putea rezista crizei, în condițiile liberalizării piețelor. Practic, se poate vedea că există o confruntare de idei între adepții supremației sistemului băncilor centrale și adepții supremației pieței libere.
Practic, întrebarea ”Vor mai marii lumii să intre pe piața cripto-monedelor?”, arată că dezbaterea asupra cripto-monedelor continuă să fie una tot mai interesantă.(Sursa En)
Echipa Tradesilvania
Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.
Tradesilvania este reseller oficial Ledger in Romania. Poti cumpara Ledger Nano S