Știri Blockchain și Crypto - Evoluții legislative ale Uniunii Europene în privința criptomonedelor în anul 2020 - 20.04.2020
A cincea directivă împotriva combaterii spălării banilor - 5AMLD -este un demers legislativ nou care aduce reglementări de ultimă oră în schimburile de tip fiat-crypto și portofele de custodie în toată Uniunea Europeană în cadrul unui nou sistem de reglementare de acest fel. Tranzacțiile trebuie să obțină certificatul de conformitate cu regulile europene până la 10 ianuarie 2020. Timpul este limitat, determinând schimbarea modalității de efectuare a unor tranzacții, în timp ce în alte state, autoritățile sunt pregătite să aplice procedurile de conformitate.
David Carlisle, în calitate de fost specialist al Trezoreriei Statelor Unite pentru combaterea spălării banilor (AML) și actualul șef al Comunității la furnizorul de analize blockchain Elliptic, estimează că viitoarea tranziție cu care se confruntă întreprinderile cripto-continentale va avea unele efecte dureroase și mai puțin dorite, afectând caracterul confidențial al tranzacțiilor cu criptomonede. O mare parte din lista de clienți a Elliptic este confidențială, dar printre clienții lor cu public se numără printre cei mai mari operatori din lume, inclusiv Coinbase și Binance.
Examinând tendințele în activitatea infracțională, schimburile de criptomonede din Uniunea Europeană înregistrează volume mult mai mari de activitate ilicită în comparație cu regiunile în care a existat reglementarea, a declarat David Carlisle: „Infractorii au reușit să abuzeze de platformele bazate pe Europa mai ușor decât au avut-o în alte părți ale lumii”.
Un exemplu concret de astfel de abuzuri criminale este motorul BTC-e, un exchange din Europa de Est care a fost un canal virtual pentru spălarea banilor. Actorii răuvoitori au profitat de faptul că regiunea nu avea practic o regulă de protecție împotriva unei astfel de activități.
Mai mult, rețelele de trafic de droguri din Spania și Țările de Jos au folosit anumite companii cu o administrare relaxată a tranzacțiilor cu criptomonede și bancomate cripto pentru a spăla fondurile lor. David Carlisle a declarat: „Am văzut vulnerabilitate în ansamblul UE în ceea ce privește sensibilitatea la spălarea banilor. Nu există o reglementare în vigoare până în prezent, și considerăm că măsurile 5AMLD sunt un prim pas destul de important pentru a reduce acest decalaj. "
Acest pas ar promova răspândirea și acceptarea criptomonedelor, deși nu ar crește utilizarea acestora în viața de zi cu zi a oamenilor. Bitcoin ar putea fi pus la dispoziția unei baze de clienți mai mari ca posibil instrument speculativ, concurând astfel cu acțiunile și titlurile aflate în tranzacționare.
Din 2013, Bitcoin a înregistrat un randament mai mare decât unul dintre cei mai importanți indici bursieri din lume, S & P500. În ciuda unei performanțe puternice, rămâne de văzut ce impact va avea aceste evoluții asupra prețului Bitcoin și asupra dezvoltării pieței. În momentul scrierii, Bitcoin a înregistrat o creștere a prețului de 8,20% până la 7.553,30 USD în ultimele 24 de ore.
De departe, cel mai important demers legislativ al UE a fost acela că a lansat un nou proiect de lege privind dreptul băncilor clasice de a găzdui criptomonede. Până în prezent, instituțiilor bancare li se interzicea să ofere active virtuale sau să le depoziteze pentru clienții lor. Bundestagul german a luat această lege a UE ca o oportunitate și a trecut recent propriul proiect de lege pentru punerea în aplicare a acesteia, care prevede simplificări corespunzătoare. Cu toate acestea, este necesară o aprobare suplimentară înainte ca legea să poată intra în vigoare. Exemplul a fost urmat de curând și de Olanda, cea mai cunoscută bancă olandeză, ING implicându-se în acest sens.
În noul proiect de lege european, a fost eliminată cerința de separare, care încă exista în prima versiune. Cerința de separare a declarat că păstrarea Bitcoin și a altor active digitale nu trebuie să provină de la aceeași entitate juridică ca alte tranzacții bancare. În consecință, băncile ar fi trebuit să apeleze la furnizori externi de servicii care oferă un serviciu de custodie adecvat.
Acest proiect reprezintă și rezultatul celei mai recente întâlniri a Miniștrilor de Finanțe ai statelor membre ale UE, desfășurate pe 6 decembrie 2019.
Echipa Tradesilvania
Tradesilvania este excahnge acreditat pentru tranzacțiile cu criptomonede, respectând standardele ISO.
Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S de la magazinul Tradesilvania.