Știri Blockchain și Crypto – Japonia are nevoie de Yenul digital - Va apărea o criptomonedă ucrainiană- E-Grivna?

Chiar și pe fondul tulburărilor financiare cauzate de pandemia de Coronavirus, statele lumii continuă să ia în considerare adoptarea unei monede digitale a băncii centrale...

Știri Blockchain și Crypto – Japonia are nevoie de Yenul digital - Va apărea o criptomonedă ucrainiană- E-Grivna?

Chiar și pe fondul tulburărilor financiare cauzate de pandemia de Coronavirus, statele lumii continuă să ia în considerare adoptarea unei monede digitale a băncii centrale (CBDC).

În Japonia,  Kozo Yamamoto, membru al Partidului Liberal Democrat (PLD) al Camerei Reprezentanților și fost funcționar la Ministerul Finanțelor, a susținut că Japonia ar trebui să pună în aplicare un CBDC – și asta, foarte rapid.

Yamamoto, o figură cheie în spatele „Abenomics”, s-a referit la cele trei roluri tradiționale ale banilor - ca mijloc de schimb, depozit de valoare și unitate de cont. În opinia sa, marile corporații precum Facebook ar trebui să poată emite jetoane și să controleze „mediul de schimb și de stocare a valorii”.

Cu toate acestea, membrul PLD a spus că „unitatea de cont” trebuie să fie controlată de guvern. În caz contrar, a argumentat Yamamoto, oamenii obișnuiți ar uita de moneda tradițională fiat.

"Trebuie să o protejăm (rolul unei unități de cont) indiferent de situație. Dacă Japonia nu emite o monedă digitală și oamenii din lume folosesc alte monede digitale, yenul japonez va fi uitat și își va pierde suveranitatea."

Yamamoto subliniază că un yen digital ar putea acționa ca un fel de monedă de legătură între alte monede digitale. Chiar dacă Google, Apple, Facebook și Amazon (GAFA) își emit propriile jetoane, spune el, acestea vor fi utilizate în propriile jurisdicţii și nu vor avea interoperabilitate între ele. El crede că CBDC-urile pot umple acest gol: „Este cel mai ușor pentru operatori să utilizeze o singură monedă, dar pentru clienți este incomod”.

Într-un interviu acordat Reuters luna trecută, Yamamoto a spus că Japonia ar trebui să-și creeze propria monedă digitală, sperăm „în termen de doi-trei ani”. El a spus că intervalul de timp ideal pentru o astfel de mișcare ar trebui să fie cât mai rapid posibil.

Yamamoto consideră că este „lipsit de sens” dacă blockchain-ul nu este utilizat pentru un CBDC, deoarece poate urmări momentul în care sunt sustrase banii, cu cecurile Know Your Client implementate pentru tranzacții care depășesc o anumită sumă de bani.(Sursa EN)

Va apărea o criptomonedă ucrainiană- E-Grivna?

În ciuda testărilor și cercetărilor considerabile, perspectiva unei monede digitale a băncii centrale (CBDC) ridică în continuare preocupări semnificative pentru bancherii din Ucraina.

În cadrul unei conferințe din 21 februarie de la Kiev, Banca Națională a Ucrainei (NBU) a prezentat rezultatele testării proiectului CBDC, E-Grivna, menționând că banca continuă să se uite la emiterea propriului CBDC.

Cu toate acestea, banca centrală se pare că este încă preocupată de efectul unei astfel de monede asupra stabilității financiare, precum și de posibila amenințare la sistemul bancar tradițional. Un anunț oficial al NBU spune: „Sistemul bancar poate înceta să mai fie un intermediar financiar important dacă majoritatea populației trece la utilizarea monedei digitale a băncii centrale în loc de numerar și conturi bancare. Pe de o parte, nivelul inflației din țară nu va fi afectat în mod semnificativ, deoarece monedele digitale vor fi emise de băncile centrale, care vor controla acest proces. "

În același timp, BNU a remarcat faptul că un CBDC are potențialul de a consolida încrederea publicului în banca centrală și serviciile sale financiare. Banca centrală a enumerat avantaje majore precum fiabilitatea, comoditatea, precum și oportunitatea de a aborda „economia din umbră”: „Spre deosebire de conturile bancare, banii băncii centrale sunt complet fără riscuri și sunt garantate 100% de către stat. Cu alte cuvinte, este nu numai convenabil, ci și fiabil. În plus, moneda digitală poate ajuta la reducerea sumei de bani din hârtie în circulație. Pentru multe țări, aceasta este o sarcină urgentă, întrucât economia umbre este adesea „alimentată” cu bani de hârtie.

Deși există o serie de beneficii potențiale pentru e-grivna electronică, BNU nu pare să o acorde prioritate în acest moment. Guvernatorul băncii, Jacob Smol, a concluzionat că autoritatea va reveni la întrebarea privind e-grivna imediat ce banca va fi convinsă că astfel de proiecte nu prezintă amenințări la stabilitatea financiară. Oficialul a declarat: „Am finalizat proiectul pilot, dar continuăm să analizăm șansa de a emite E-Grivna. Vom reveni asupra acestei chestiuni atunci când suntem convinși că nu numai că este posibil din punct de vedere tehnologic, dar și că nu va interfera cu prețul și stabilitatea financiară. "

După ce BNU a început să exploreze posibilitatea emiterii propriei monede digitale în 2016, banca a finalizat un pilot pentru proiectul E-Grivna la sfârșitul anului 2019. Potrivit anunțului oficial al BNU, banca centrală a emis un „număr foarte limitat E-Grivna ”în cadrul proiectului pilot - puțin peste 5.000 de E-Grivne, în valoare de aproximativ 200 de dolari.

Olga Vasileva, șefa adjunctă a rețelelor de plată ale BNU și departamentul de creștere inovatoare, a subliniat că E-Grivna nu va fi altceva decât o alternativă digitală la numerar. Executivul a spus că un CBDC precum E-Grivna electronică este în primul rând interesant pentru un utilizator obișnuit, din cauza costului redus și a vitezei tranzacțiilor financiare.

Excange-ul de criptomonede ucrainean Kuna a lansat un stablecoin legat de Grivna ucraineană. Fondatorul Kuna, Michael Chobanian, a susținut că proiectul E-Grivna nu a ajuns mult mai departe de nivelul unei cercetări.

La 22 februarie, Casierul șef al Băncii Angliei, Sarah John, a susținut că este „într-adevăr important” pentru băncile centrale să ia în considerare CBDC-urile ca un răspuns la eforturile marilor companii de tehnologie de a dezvolta criptomonede.(Sursa EN)

Echipa Tradesilvania

Tradesilvania este excahnge acreditat pentru tranzacțiile cu criptomonede, respectând standardele ISO.

Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S  de la magazinul Tradesilvania.