Știri crypto & Bitcoin - Gigantul de investiții Bitcoin Grayscale lansează un ETF în Europa - CEO-ul FTX nu vede nici un viitor în plățile Bitcoin

Știri crypto & Bitcoin - Gigantul de investiții Bitcoin Grayscale lansează un ETF în Europa - CEO-ul FTX nu vede nici un viitor în plățile Bitcoin

Gigantul de investiții Bitcoin Grayscale lansează un ETF în Europa

Gigantul de investiții crypto, Grayscale își extinde operațiunile prin lansarea unui nou fond tranzacționat la bursă (ETF), legat de criptomonede, în Europa.

Grayscale a anunțat oficial primul său ETF european, denumit Grayscale Future of Finance UCITS ETF. Noul produs de investiții va fi listat la principalele burse europene, inclusiv la London Stock Exchange, Borsa Italiana, precum și pe platforma electronică de tranzacționare Xetra a Deutsche Börse. Cotat sub simbolul GFOF, ETF-ul va fi, de asemenea, transferat pentru vânzare în Europa.

Lansat în parteneriat cu Bloomberg, GFOF UCITS ET urmărește performanța indicelui Bloomberg Grayscale Future of Finance Index. Bloomberg și Grayscale au introdus împreună acest indice în ianuarie 2022, cu scopul de a urmări economia digitală, concentrându-se pe cele trei direcții principale: tehnologie, finanțe și active digitale.

Potrivit anunțului, noul ETF include companii direct implicate în minarea de criptomonede, gestionarea energiei și alte activități din ecosistemul activelor digitale. Potrivit informațiilor oficiale despre fond, ETF-ul urmărește firme precum aplicațiile de tranzacționare favorabile crypto Robinhood, PayPal, Block, Coinbase, Canaan și altele.

"Prin intermediul GFOF UCITS ETF, investitorii europeni au acum oportunitatea de a primi expunere la companiile care sunt esențiale pentru evoluția sistemului financiar global", a declarat David LaValle, șeful global al ETF-urilor de la Grayscale, David LaValle. (Sursa EN)

CEO-ul FTX nu vede nici un viitor în plățile Bitcoin

Sam Bankman-Fried, fondatorul exchange-ului crypto, FTX, a criticat eficiența Bitcoin (BTC) ca rețea de plăți, doar pentru a întâmpina reacții dure din partea comunității crypto.

În timpul unui interviu acordat Financial Times, Bankman-Fried a alimentat îngrijorările legate de mediu asociate cu consensul de minare proof-of-work (PoW) al rețelei Bitcoin și a susținut că nu este suficient de scalabilă pentru a găzdui milioane de tranzacții.

El a pledat pentru utilizarea în schimb a consensului de minare, proof-of-stake (PoS) și a susținut că acesta este mai potrivit pentru rețelele de plată blockchain. El a spus:

"Lucrurile cu care faci milioane de tranzacții pe secundă trebuie să fie extrem de eficiente și ușoare și să aibă costuri energetice mai mici. Rețelele de tip Proof of stake sunt astfel."

Comentariile lui Bankman-Fried au rezonat cu recentele apeluri pentru interzicerea completă a PoW de către un grup de lobbyiști miliardari, care cuprinde co-fondatorul Ripple și alte câteva grupuri de mediu. Cu toate acestea, susținătorii Bitcoin au luptat în mod activ împotriva narațiunii în curs de desfășurare care solicită o modificare a codului consensului de minare al rețelei Bitcoin.

Persoane precum Jack Dorsey au precizat deja că PoS este mai centralizat și mai puțin sigur decât PoW.Comunitatea crypto nu a fost foarte mulțumită de comentariile recente ale CEO-ului FTX. Mulți au susținut că rețeaua Bitcoin nu este menită să fie o rețea de plată, ci mai degrabă una de decontare, iar soluția de layer-2 (L2), cum ar fi Lightning Network, acționează ca principal gateway de plată. (Sursa EN)

Echipa Tradesilvania

Tradesilvania este o platforma acreditata pentru tranzacțiile cu criptomonede, respectând standardele ISO 27001 și 9001 pentru siguranța informațiilor.