Știri crypto & blockchain - BRI compară proiectele de transfer transfrontalier al CBDC - Tether va lansa stablecoin-ul GBPT raportat la lira sterlină britanică

Știri crypto & blockchain - BRI compară proiectele de transfer transfrontalier al CBDC - Tether va lansa stablecoin-ul GBPT raportat la lira sterlină britanică

BRI compară proiectele de transfer transfrontalier al CBDC

Centrul de inovare al Băncii Reglementelor Internaționale (BRI) a publicat un raport care analizează patru proiecte care au examinat transferurile transfrontaliere de monedă digitală a băncii centrale (CBDC). Proiectele au demonstrat fezabilitatea tehnică a transferurilor, a constatat BRI, dar rămân în continuare probleme practice și de politică.

Raportul a luat în considerare proiectul Jura, care implică băncile centrale din Elveția și Franța. De asemenea, au fost analizate proiectele Inthanon, LionRock2 și mBridge, în curs de desfășurare, care implică monede din Asia și Orientul Mijlociu, precum și proiectul Dunbar, un efort comun al autorităților bancare din Australia, Malaezia, Singapore și Africa de Sud.

Proiectele au analizat două tipuri de plăți transfrontaliere. Primul a fost cel în care plătitorul și beneficiarul plății sunt rezidenți în jurisdicții diferite, iar plata se efectuează în moneda din jurisdicția plătitorului sau într-o altă monedă. Al doilea a fost cel al plăților offshore, în care plata are loc între două instituții, niciuna dintre acestea nefiind rezidentă în jurisdicția în care se efectuează plata, deși plata se face de obicei în moneda jurisdicției respective.

Toate transferurile au utilizat protecția plată contra plată, unde transferul într-o monedă nu este finalizat până când nu are loc o tranzacție în altă monedă. Au fost modelate atât transferurile intra-zilnice, cât și transferurile care au rămas pe platformă pe o perioadă nedeterminată. S-au folosit platforme comune, deși un proiect a folosit o platformă comună cu subrețele individuale.

Toate proiectele au demonstrat cu succes fezabilitatea transferurilor CBDC. Acestea au arătat că utilizarea de smart contracts pentru a automatiza aplicarea regulilor reduce costurile implicate de transferuri. Lipsa intermediarilor a redus costul transferurilor, tranzacțiile fiind înregistrate într-un registru unic, iar soldurile în timp real fiind pe deplin vizibile. În același timp, platformele proiectului au putut menține politici de acces diferite. (Sursa EN)

Tether va lansa stablecoin-ul GBPT raportat la lira sterlină britanică

Tether, o importantă companie de stablecoins, își extinde oferta de stablecoins cu o nouă criptomonedă legată de lira sterlină britanică (GBP).

Tether a anunțat oficial că viitoarea sa stablecoin legată de GBP, GBPT, va fi lansată și va fi susținută inițial de blockchain-ul Ethereum.

GBPT va fi o monedă digitală stabilă ancorată în raport de 1:1 la GBPT, având ca scop să ofere o opțiune mai rapidă și mai ieftină pentru transferurile de active.

GBPT se alătură unei familii de alți patru tokeni Tether (USDT), legați la moneda fiduciară, inclusiv cea mai mare stablecoin după capitalizarea de piață, USDT. Printre alte stablecoins se numără EURT, raportată la EURO, CNHT, yuanul chinezesc offshore, precum și MXNT, stablecoin-ul mexican, lansat recent, care este raportat la peso-ul mexican.

Potrivit anunțului, GBPT va fi construită de echipa de dezvoltatori din spatele Tether USDT și va funcționa sub site-ul său principal, Tether.to:

"Sperăm să contribuim la conducerea acestei inovații, oferind utilizatorilor de criptomonede din întreaga lume acces la o stablecoin denominată în lire sterline, emisă de cel mai mare emitent de stablecoins [...] Tether este pregătită și dispusă să colaboreze cu autoritățile de reglementare din Regatul Unit pentru a transforma acest obiectiv în realitate și așteaptă cu nerăbdare adoptarea continuă a stablecoins-urilor Tether".Directorul tehnologic al Tether, Paolo Ardoino, a subliniat faptul că Regatul Unit este o locație importantă pentru următorul val de transformare a industriei. (Sursa EN)

Echipa Tradesilvania

Tradesilvania este o platforma acreditata pentru tranzacțiile cu criptomonede, respectând standardele ISO 27001 și 9001 pentru siguranța informațiilor.