Sunt criptomonedele parte a ”șocului viitorului” sau a unui ”big brother” economic?
Se naște întrebarea, este pregătită omenirea să facă față renunțării la moneda clasică? Deocamdată, băncile încep să dea atenție tot mai mare criptomonedelort și tehnologiei blockchain.
Cu toții am citit, la vârsta școlarității, lucrarea celebră a lui Alvin Toffler ”Șocul Viitorului” și, respectiv romanul și mai celebru al lui George Orwell, 1984. Prima lucrare este una de analiză asocietății,pornind de la dezvoltarea tehnologică, în timp ce a doua estre o ficțiune ce descrie o dictatură, în care cu abilitate diabolică, un singur om dirija viețile tuturor, exploatând și cea mai mică tendință de evadare, fie ea și spirituală din regimuloficial impus de către stat.
Dacă prima lucrare a ajuns în România, înainte de 1989, publicata la Editura Politică, a doua a fost cunoscută după revoluția din 1989, dat fiind faptul că niciodată, regimul dictaorial de la București, caracterizat de o teribilă cenzură nu ar fi autorizat-o.
Nu știm dacă Alvin Toffler și-a imaginat și o monedă electronică atunci câd a afirmat că tehnologia informației va controla viețile oamenilor și bunul mers al economiei, locurilor de muncă, intreacțiunii umane la nivel social și de grup.
Criptomoneda a fost, fără îndoială, un răspuns la șocul economic din 2008-2009, cauzat de Marea Criză, la fel de dură ca și aceea din 1929. Criptomoneda este azi în situația de afi o alternativă, așacum moneda de metal prețios a fost alternativa la schimbul în natură, bancnota de hârtie a fost alternativa la moneda din metal prețios, cum cardul și accțiunile la purtător au fost alterantiva la circulația unei mase monetare tot mai mari, ceea ce ar fi produs vulnerabilități economice.
Se naște întrebarea, este pregătită omenirea să facă față renunțării la moneda clasică? Deocamdată, băncile încep să dea atenție tot mai mare criptomonedelort și tehnologiei blockchain.
Criptomonedele depind în primul rând de extinderea rețelei informatice și a tehnologiei, dar mai mult decât orice, așa cum moneda clasică depinde de rezerva de aur a băncii emitente, criptomoneda depinde de accesul la rețeaua internet, de evoluția tehnologiei informației și, evident de curentul electric. Va găsi omenirea alternative de producție a curentului electric care să susțină mediul pe Terra? Poate criptomoneda să țină pasul cu eventualele raționalizări ale consumului de electricitate la un moment mai apropiat sau mai îndepărtat?
Nostradamus, referindu-se la electricitate, vorbea de cărbunele negru și cărbunele alb.Așadar, cum motorul cu aburi a înlocuit forța vântului, petrolul și electricitatea au înlocuit lemnnul și cărbunele ca tipuri de combustibil, oare electrcitatea va fi înlocuită de ceva? Criptomoneda dependentă de electricitate se va putea adapta? Vor încerca statele aflate încă în faza de dezvoltare ctre statutul de superputere să dsitrugă monedele superputerilor susțințnd generalizarea criptomonedelor?
Criptomoneda provoacă reticență din cauza volatilizării, iar stablecoin, care este o criptomonedă garantată și legată de o valută puternică tinde să mențină criptomonedele în sfera riscurilor moderate.
Dar oare, este posibil să asistăm la înlocuirea cmonedei tradiționale cu criptomoneda? Suedia și-a propus ca până în 2030 să renunțe complet la moneda cfalsică, totul făcându-se electronic. Dar oare va face față rețeaua globală de electricitate la generalizarea criptomonedei.
Un eventual șoc planetar care ar duce la distrugerea dacă nu totală ci numai parțială a rețelelor electrice ar putea reprezenta sfârșitul criptomonedei? Sau, din contră, criptomoneda ar fi acea biblică Arcă a lui Noe care ar putea slava de la potopul crizei economiile lumii, devenind forța motrice care să controleze economia mondială?
Echipa Tradesilvania
Tradesilvania este exchange acreditat pentru tranzacțiile cu criptomonede, respectând standardele ISO.
Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S de la magazinul Tradesilvania.