Tehnologia Blockchain și lichiditatea-poarta și cheia spre viitorul sistemului financiar

În industria criptomonedelor, lichiditatea este rege. Dar modul în care măsurăm și percepem lichiditatea variază mult.

Tehnologia Blockchain și lichiditatea-poarta și cheia spre viitorul sistemului financiar

În industria criptomonedelor, lichiditatea este rege. Dar modul în care măsurăm și percepem lichiditatea variază mult. Pe fondul perioadelor incerte și al condițiilor volatile ale pieței, mulți comercianți își revizuiesc strategiile de tranzacționare pentru a lua în considerare fiecare față a portofoliului. Aceasta include modul în care evaluează totalitatea lichidității unui activ sau a unui schimb. Deși este evident că volumul de tranzacționare poate fi manipulat cu ușurință, am fost totuși condiționați să îl privim ca pe o modalitate de a măsura lichiditatea și - prin extindere - sănătatea piețelor și a schimburilor.

La baza sa, lichiditatea poate fi împărțită în trei categorii: lichiditatea pieței, lichiditatea de schimb și lichiditatea activelor.

1. Lichiditatea pieței

În mod tradițional, lichiditatea pieței este privită ca rapiditatea în care un activ poate fi cumpărat sau vândut fără a afecta prețul general al activului. Dar în tranzacționarea criptelor, este mult mai mult decât atât.

Doar pentru că există un volum mare de activitate, aceasta nu înseamnă că tranzacțiile se desfășoară rapid sau eficient, sau chiar se întâmplă deloc pentru asta. După cum am văzut în primii ani de tranzacționare a criptomonedelor, volumele pot fi generate de o mână de actori, ceea ce nu reflectă neapărat o piață sănătoasă. Rețineți că ceea ce contează nu este zgomotul unui volum mare, ci semnalul unei piețe eficiente, autentice - una în care un comerț poate fi făcut cât mai repede posibil și cu cât mai puțin de fricțiune împotriva cererii de contrapartide autentice. Mai important, o piață extrem de lichidă - una cu mulți cumpărători și mulți vânzători - este una eficientă și economică, unde costurile tranzacției sunt mici și profiturile sunt maximizate.

În schimb, o piață nelegală are de obicei costuri ridicate de tranzacție, lipsa cumpărătorilor interesați și diferențe mari între cele mai mari prețuri ale cumpărătorilor și cele mai mici prețuri ale vânzătorilor.

2. Lichiditatea schimbului

Apoi avem lichiditate de schimb pentru serviciile de custodie și noncustiale. În ambele cazuri, lichiditatea contează pentru comercianți, deoarece fără ea pot suferi costuri mari în alunecare. Acestea vor fi expuse la mai multe riscuri prin mai puține opțiuni de tranzacționare pentru un activ. Și, desigur, este mai ușor să manipulezi și prețul pe piețele nelegale. Pentru schimburile necustodiale, în stadiul lor actual de dezvoltare, este cea mai serioasă provocare cu care se confruntă pe drumul către adopția curentă.

Schimburile ilicide, atât în ​​custodie cât și necustodiale, pot fi identificate cu ușurință, deoarece în perioadele de activitate a pieței ridicate, acestea ar putea să nu poată îndeplini comenzi mari, întrucât nu există suficiente persoane sau capital pentru a absorbi vânzări majore.

În prezent, marea majoritate a lichidității se regăsește în schimburile de custodie - denumite CEX - în timp ce schimburile necustodiale sau descentralizate - denumite DEX - suferă de iliciditate severă.

Schimburile centralizate, cum ar fi Bitfinex, Coinbase și Binance, sunt mult mai lichide decât schimburile descentralizate, Bitfinex utilizat de comercianți profesioniști, având în vedere fondul său de lichidități lider pe piață; Binance folosit de pasionații de cripto pentru a descoperi noi active și a accesa mai multe oportunități de tranzacționare; și Coinbase s-au folosit drept rampe pentru nou-veniții care doresc să înceapă să învețe despre criptomonedă.

DEX-urile au văzut doar o fracțiune din lichiditatea CEX-urilor, dar s-au concentrat în principal pe reducerea decalajului de lichiditate și creșterea capacității de utilizare, reducerea comisioanelor și reducerea alunecării prețurilor.

De exemplu, Kyber Network este un schimb on-chain care permite tranzacționarea și conversia instantanee a criptomonedelor și a jetoanelor cu o lichiditate rezonabilă. Face acest lucru prin colectarea lichidității dintr-o gamă largă de rezerve. Rețeaua Kyber folosește un protocol on-line de lichiditate, care beneficiază de creșterea finanțelor descentralizate.

3. Lichiditatea activelor

Cel mai lichid activ este, astăzi, numerar - în special dolarul american. Și orice activ care este ușor convertit în numerar este de asemenea considerat foarte lichid. În mod similar, în cripto, cel mai lichid activ este Tether (USDT), care a reprezentat aproape jumătate din toată activitatea de tranzacționare criptă la începutul anului.

Acesta este motivul pentru care atunci când încercăm să identificăm lichiditatea unui activ, ne uităm la varietatea perechilor sale de tranzacționare de pe burse, la câte schimburi se tranzacționează un activ, la prețul său și la activitatea sa de tranzacționare în diferite burse. Dacă nu există perechi de tranzacționare bine stabilite pentru activ, s-ar putea să necesite pași suplimentari, cum ar fi trecerea de la o monedă la următoarea sau tranzacționarea între schimburi și să ieșiți din poziții în activ, iar acest lucru implică inevitabil costuri suplimentare. De asemenea, în perioadele mari de vânzare, lichiditatea și capacitatea de a se muta în alte active devine critică pentru gestionarea riscului într-o strategie de tranzacționare.

Pentru activele criptate, listarea pe bursele populare și oferirea oamenilor posibilitatea de a cumpăra în ele are un impact direct asupra succesului proiectelor din spatele activelor. Dacă un activ nu este listat pe suficiente schimburi, înseamnă că mai puține persoane pot cumpăra, ceea ce are impact asupra capacității de a mări și diversifica deținătorii de jetoane - ceea ce reprezintă o acoperire importantă împotriva schemelor de pompe și benzi care poate oferi unui proiect un ochi negru. La fel de important, iliciditatea activului înseamnă că clienții se confruntă cu costuri abrupte pentru cumpărarea jetonului, ceea ce determină adoptarea unor frontiere grave ale proiectului.

Activele și schimburile puternic lichide sunt în fruntea inovației în acest an, beneficiind de un avantaj disproporționat în ceea ce privește conștientizarea și adoptarea. Acești lideri de piață au înțeles din timp că lichiditatea creează mai multă lichiditate și la fel de important că lichiditatea merge mână în mână cu scalabilitatea. Dacă tehnologia  blockchain și criptomonedele sunt ușa către viitorul finanțelor, lichiditatea este cheia.

Echipa Tradesilvania


Tradesilvania este excahnge acreditat pentru tranzacțiile cu criptomonede, respectând standardele ISO.

Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S  de la magazinul Tradesilvania.