TIPURI DE CRIPTOMONEDE
Piata cripto a ajuns remarcabil mai diversificata in zilele noastre, in comparatie cu 2009, anul aparitiei Bitcoin. Dupa Bitcoin, au aparut tot mai multe tipuri de monede decentralizate, cu caracteristici diferite fata de Bitcoin, astfel ca piata cripto s-a adaptat in timp, fiind tot mai flexibila pe nevoile investitorilor. Asadar, indiferent de actiunile pe care intentionezi sa le desfasori pe piata cripto, este necesar sa ai o imagine de ansamblu in ceea ce priveste clasificarea criptomonedelor si cum functioneaza fiecare, pentru a gasi ceea ce se potriveste cel mai bine experientei si nevoilor tale.
Altcoins
Cunoscute sub numele de Altcoins sau Alternative coins, aceste criptomonede sunt in principu criptomonede inspirate de Bitcoin si de modelul de functionare peer-to-peer al acestuia. Toate au in comun utilizarea retelei blokchain pentru tranzactii, utilizarea adreselor si perechilor de chei (codurile-cheie) pentru securitate si gestionarea trazactiilor prin intermediul unui sistem distribuit de consimtamant, activitatea de minat a criptomonedelor. Ele sunt supuse unor politici de tranzactionarea clar definite si transparente, fiind totodata decentralizate, deci nu necesita implicarea unui al treilea agent de gestionare. Se mai regasesc si sub numele de payment currencies, deoarece posbilitatea de a achizitiona bunuri si servicii folosind aceste criptomonede este mai mare decat in cazul altor tipuri de criptomonede, datorita popularitatii acumulate de-a lungul timpului, chiar daca si restul criptomonedelor pot fi utilizate in acelasi scop.
Primul altcoin creat a fost Namecoin (NMC), iar cele mai cunoscute altcoins in prezent sunt Bitcoin Cash (BCH) si Litecoin (LTC). Am putea include aici orice criptomoneda diferita de Bitcoin, insa le vom lasa pe acestea pentru alte categorii, deoarece blockchain-ul de baza al acestora are si mai multe diferente fata de Bitcoin decat BCH sau LTC.
Chiar daca sunt incluse in aceeasi categorie, aceste criptomonede sunt diferite intre ele din mai multe puncte de vedere, cum ar fi volumul de informatii care pot fi transmise intr-un bloc, viteza de transmitere a datelor si algoritmii de minat utilizati. Spre exemplu, Bitcoin Cash foloseste acelasi sistem de consens Proof of Work (PoW) si acelasi algoritm de minat ca Bitcoin (SHA-256), in timp ce Litecoin foloseste un algoritm mai centralizat, Scrypt hash, care este cel mai popular sistem de consens PoW, iar memoria utilizata de cele doua sisteme difera ca volum.
Privacy coins
Una dintre caracteristicile de baza a criptomonedelor este anonimitatea. Totusi, anonimatul nu exista in totalitate, caci pentru procesarea tranzactiilor este nevoie de un sistem ledger public pentru a putea efectua tranzactiile in mod transparent. Recent, aceste adrese au inceput sa fie patial „demascate” de catre firmele de analiza a blockchain-urilor pentru a putea identifica identitatea partilor de tranzactie. In acest sens, au aparut privacy coins, criptomonede care se concentreaza in special pe garantarea anonimitatii complete. Zchash (ZEC), Monero (XMR) si Dash (DASH) sunt principalele privacy coins in acest moment.
Stablecoins
Desi criptomonedele au dezavantajul de a fi, in general, destul de volatile in legatura cu valoarea de cumparare a criptomonedelor, Steblecoins au ca principal scop fixarea unui pret sigur pentru criptomonede, raportandu-se la activele de pe piata fiat. Tether, MakerDAO si Basecoin sunt principalele Stablecoins si fiecare functioneaza dupa un model diferit de stabilizare.
-
Garantie fiat
Criptomonedele care functioneaza pe baza unei garantii fiat propun evaluarea valorii criptomonedelor in raport 1:1 cu o valuta fiat. Tether, spre exemplu, este direct proportional cu dolarul american. Astfel, de fiecare data cand este pus in joc un stablecoin, este depusa intr-un depozit aceeasi valoare a unei monede fiat. -
Garantie cripto
Spre deosebire de metoda anterioara, stablecoins bazate pe o garantie cripto functioneaza pe baza unui raport 2:1, insa fara implicarea unui depozit fiat suplimentar. Acest raport este crescut in cazul garantiilor cripto datorita volatilitatii criptomonedelor, asadar pentru fiecare unitate de Ethereum de exemplu, trebuie investita valoarea dubla a unui MakerDAO sau Bitshares (stablecoins). -
Seigniorage stablecoins
Sistemul seigniorage pentru stablecoins functioneaza cu ajutorul unei „banci centrale” digitale, care utilizeaza algoritmi de calcul pentru a stabili valoarea stablecoins si suplimenteaza volumul de criptomonede in functie de cresterea sau scaderea valorii acestora.
Tokenuri
Comparativ cu celelalte tipuri de criptomonede, tokenurile nu sunt utilizabile in blockchain, nu au propria lor retea blockchain. In schimb, acestea sunt utilizate impreuna cu dApps (aplicatii decentralizate) si sunt folosite pentru a achizitiona bunuri si servicii de pe acestea. Desi dApps pot fi construite pe blockchain, tokenurile nu au aceasta posibilitate. Aceste aplicatii folosesc tokenuri si nu alte tipuri de criptomonede deoarece ele functioneaza pe baza baza contractelor inteligente (Smart Contracts).
Este important de inteles ca, desi token-urile nu functioneaza pe o retea blockchain, tranzactiile de pe aplicatii continua sa functioneze in blockchain si, in final, tokenurile sunt elementul care permit accesul la dApps, insa nu se poate plati cu ele propriu-zis . Deoarece retelele pe care sunt construite dApps sunt, in genreal, Etehereum si NEO, un investitor trebuie sa se asigure ca mai intai detine suma necesara de Ethereum sau NEO pentru a putea plati taxele implicate in tranzactie.
Ca o alternativa de utilizare a tokenurilor, unii traderi cumpara tokenuri pentru a le pastra si a le vinde ulterior cu un pret mai mare, caci toate tokenurile au propriul pret pe piata cripto.
Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.