Utilizarea blockchain în industria medicală și farmaceutică – 03-12-2020
Un blockchain este un distributed ledger public, ce urmărește și înregistrează tranzacții și active. Imuabilitatea acestuia este garantată de o rețea de computere peer-to-peer și nu de o ...
Utilizarea blockchain în industria medicală și farmaceutică
Un blockchain este un distributed ledger public, ce urmărește și înregistrează tranzacții și active. Imuabilitatea acestuia este garantată de o rețea de computere peer-to-peer și nu de o autoritate centralizată. Activele pot fi tangibile, precum proprietățile și banii, sau intangibile, precum brevetele și drepturile de proprietate intelectuală. Un blockchain este alcătuit din registre aranjate într-o structură de tip bloc. Fiecare bloc de date conține un hash (o amprentă digitală), pachete cu tranzacții recente marcate temporal și un hash al blocului anterior.
Prin intermediul acestei arhitecturi, fiecare bloc este conectat în ordine cronologică, iar totalul blocurilor conectate formează un blockchain. Este imposibil de modificat un bloc din mijlocul lanțului, deoarece toate blocurile ce ii urmează trebuie modificate în același timp. Acest mecanism este ceea ce oferă imuabilitate datelor dintr-o rețea blockchain.
Tehnologia blockchain este într-o continuă îmbunătățire, dar poate întâmpina anumite provocări ce trebuie rezolvate, înainte ca aceasta să poată fi adoptată în cadrul aplicațiilor medicale. Prima provocare implică transparența și confidențialitatea, deoarece toate datele dintr-un blockchain sunt publice. O a doua provocare este cea a vitezei și a scalabilității. Luând în calcul faptul că numărul tranzacțiilor din sistemul medical este enorm ,este clar că este nevoie de o revoluție a tehnologiei blockchain. O ultimă provocare este aceea a unui posibil atac și deși acesta este doar teoretic, ar trebui găsită o soluție viabilă.
Blockchain prezintă multe beneficii pentru sectorul medical, precum îmbunătățirea securității registrelor medicale digitale ale pacienților, rezolvarea problemelor legate de autenticitatea medicamentelor și trasabilitatea lanțului de aprovizionare cu medicamente și permite în același timp o interoperabilitate securizată între organizațiile medicale.
În fiecare an, industria medicală efectuează aproximativ 30 de miliarde de tranzacții, din care peste jumătate sunt doar faxuri, care, în ciuda costurilor ridicate, nu ajung întotdeauna la timp în mâinile medicilor, ceea ce duce la o rată a mortalității crescută, datorată greșelilor administrative, de comunicare a datelor legate de pacienți.
În afară de sistemul de gestionare al registrelor medicale, lipsa unui lanț de aprovizionare transparent și de încredere duce la pierderi uriașe pentru industrie, întrucât un lanț de aprovizionare ineficient presupune includerea și vânzarea de produse farmaceutice contrafăcute. Toate acestea duc la o pierdere substanțială de bani și de vieți umane, dar blockchain poate rezolva aceste probleme în mod foarte eficient, făcând datele interoperabile și furnizând medicilor acces în timp real la acestea.
Nu doar lanțul de aprovizionare cu medicamente beneficiază de tehnologia blockchain, ci lanțurile de aprovizionare în general. Produsele contrafăcute sunt o problemă pretutindeni, mai ales în industria alimentelor și a produselor farmaceutice.
Implementarea tehnologiei blockchain, astfel încât aceasta să înlocuiască sistemul de management tradițional al lanțurilor de aprovizionare este singura metodă de a contracara această situație și de a preveni desfacerea pe piață a produselor farmaceutice contrafăcute.
Transparența și securitatea sunt două proprietăți ale blockchain-ului ce vor juca un rol esențial în sectorul medical. Toate companiile ce vor dori să-și înregistreze produsele în blockchain vor trebui să fie de încredere, iar acest aspect va fi decis de cei ce controlează blockchain-ul privat. Odată permis accesul de a-și înregistra produsele farmaceutice într-un blockchain, aceștia vor putea să stocheze toate datele și informațiile despre acestea. Fiecare bloc de date din blockchain va fi marcat temporal și prin urmare, de nemodificat. Astfel, nicio entitate implicată în tranzacția produselor farmaceutice, de la companie, la retailer nu va putea să modifice datele, astfel încât să introducă și produse contrafăcute. Totodată, mișcarea medicamentelor de la o entitate către alta poate fi urmărită în timp real, prin intermediul datelor stocate în blockchain.
De asemenea, pot fi atașate coduri QR pe spatele recipientelor cu medicamente, coduri ce furnizează date despre producătorii acestora și care vor ajuta clienții să verifice autenticitatea produselor, ferindu-i astfel de achiziționarea unor produse contrafăcute și prin urmare periculoase.
În ceea ce privește managementul registrelor medicale, indiferent cât de importante sunt datele medicale ale unui pacient, nu există încă un sistem eficient, care să le stocheze pe toate într-un singur loc. Presupunând că totuși ar exista un astfel de sistem, diferite organizații dețin diferite tipuri de sisteme, cărora le lipsește interoperabilitatea, ceea ce le face nefolositoare într-o anumită măsură.
O rețea blockchain pentru managementul registrelor medicale poate aduce ordine în industria medicală. Indiferent de centrele medicale și organizațiile pe care pacienții le vizitează de-a lungul vieții, rețelele blockchain vor permite stocarea tuturor datelor într-un singur loc, ceea ce le permite să-și verifice și monitorizeze singuri informațiile.
Interoperabilitatea sistemelor blockchain presupune că medicii pot accesa cu ușurință istoricul medical foarte exact al unui pacient, pentru a evalua în condiții mai bune problemele de sănătate ale acestuia și pentru a lua decizii mai bune și mai specifice în ceea ce privește recuperarea acestuia.
Blockchain ar asigura de asemenea o securitate de neegalat în ceea ce privește datele pacienților, în cazul în care este utilizat ca sistem de evidență digitală a datelor medicale. Datele nu pot fi alterate sau infectate de un ransomware, implicit nu pot fi utilizate în mod ilicit. Mai mult decât atât, pacienții vor deține controlul total în ceea ce privește părțile implicate cu care doresc să-și împărtășească datele și dacă vor sau nu să își dezvăluie identitatea. Pacienții pot de asemenea să fie remunerați pentru partajarea datelor lor medicale, către organizațiile medicale, în scopuri de cercetare și dezvoltare.
În teorie, rețelele blockchain reprezintă soluția pentru două dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă industria medicală în prezent. În practică însă, lucrurile sunt mai complicate decât par.
În timp ce confidențialitatea era o problemă pentru blockchain cu ceva ani în urmă, soluția a venit odată cu dezvoltarea de rețele blockchain private, cu acces pe bază de permisiune. În ciuda faptului că sunt foarte avansate ca tehnologie, rețelelor blockchain încă le lipsește capacitatea de a stoca mari cantități de date în blocurile lor.
Ca exemplu, un bloc în Ethereum este capabil să stocheze aproximativ 750 Kb de date, iar unul în Bitcoin poate stoca undeva la 1 MB de date. Luând în calcul volumul uriaș de date produs zilnic de către organizațiile medicale este foarte important ca rețelele blockchain să aibă capacitatea de a stoca un volum mai mare de date, într-un mod cât mai eficient.
Concluzii
Soluțiile pe care blockchain le poate oferi industriei medicale sunt foarte promițătoare. Științele medicale s-au dezvoltat rapid în ultimii ani, iar acum este timpul ca tehnologiile medicale să se dezvolte la același nivel înalt și să sincronizeze fiecare aspect al industriei într-un singur loc sigur, și anume în blockchain. În acest ritm de dezvoltare, nu va dura mult până când rețelele blockchain vor deveni parte integrată a managementului datelor din industrie și a sistemelor lanțurilor de aprovizionare.