Analiza saptamanala piata crypto (01 - 07 Noiembrie 2021)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Piata crypto isi continua evolutia pozitiva din ultima perioada, iar focusul investitorilor ramane indreptat catre altcoins, care au avut o evolutie superioara BTC-ului in ultima saptamana.
In lipsa unor stiri si evenimente importante la nivel macro din sfera activelor digitale, se poate observa continuarea tendintei de re-alocari de capital catre proiectele non-BTC, astfel ca active ca ETH, SOL, DOT, EGLD, AVAX, au performat foarte bine in ultimele zile, semn ca am putea fi la inceputul asa-numitului “altcoin season”.
Vineri, 05 Noiembrie, Camera Reprezentantilor din SUA a trimis administratiei prezidentiale proiectul “Infrastructure Bill”, proiect prin care se doreste atragerea de resurse financiare la bugetul Federal SUA pentru investitii in infrastructura, iar un pasaj important din aceasta initiativa legislativa se refera la taxarea jucatorilor de pe piata crypto. Este un subiect important, ce dateaza de cateva luni, care dupa o perioada de repaus, va reveni in atentia investitorilor, iar forma finala a acestui proiect - crypto friendly sau non-crypto friendly - poate avea un impact semnificativ in evolutia viitoare a pietei.
Pe termen scurt, sentimentul in randul investitorilor se mentine optimist, astfel Capitalizarea Totala a Activelor Digitale - Crypto Total Market Cap - a atins un nou maxim, de 2.75 trilioane USD.

sursa: tradingview.com

Bitcoin Dominance isi mentine trendul de scadere, tinand cont de faptul ca jucatorii din piata sunt focusati in aceasta perioada inspre crypto-activele din sfera altcoins, iar o buna parte din sumele nou-intrate in piata merg catre proiecte de Layer 1 (SOL, AVAX, EGLD, BNB) care isi dezvolta eco-sistemele blockchain in scopul atragerii altor proiecte mai mici care sa se dezvolte pe infrastructura creata de Layer 1’s.
Pe termen scurt, putem vedea continuarea acestui trend, cu BTC Dominance mergand catre 40%.

sursa: tradingview.com

BTC-ul se mentine in zona de consolidare de 60.000 - 64.000 USD, avand o evolutie neutra in saptamana recent incheiata. Volumele de tranzactionare au fost relativ mici, semn ca pretul a luat un repaus dupa atingerea noului maxim.
Balanta de BTC tinuta pe exchange-uri este la minimul ultimilor trei ani, semn ca investitorii retrag “la pastrat” Bitcoin in wallet-uri private, ceea ce denota tendinta acestora de a pastra BTC pe termen lung. Din aceasta actiune se pot deduce doua concluzii: pe de o parte, arata increderea jucatorilor din piata privind evolutia viitoare a BTC-ului, iar pe de alta parte, poate crea un deficit de oferta, iar in conditiile unei cereri in crestere, va duce la aprecierea pretului.
Pana cand vom avea un impuls care sa duca pretul peste maximul de 67.000 USD, putem asista in continuare la acumulari si evolutii laterale ale pretului in canalul mentionat anterior.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH continua evolutia foarte buna, pretul atingand un nou maxim in saptamana recent incheiata, pana aroape de 4.700 USD.
Activitatea de pe reteaua Ethereum este din ce in ce mai intensa, in special pentru proiecte NFT, astfel ca gas-fee-uri (cost pe care utilizatorii trebuie sa il plateasca pentru a folosi reteaua) au ajuns la niveluri destul de ridicate, fapt ce creeaza cerere pentru activul ETH. De asemenea, este a doua saptamana consecutiva in care am avut mai multe ETH “arse’, decat nou-create, ceea ce confirma efectul deflationist al noilor upgrade--uri aduse retelei, iar daca aceasta situatie va continua, vom avea deficit de oferta de ETH, cu impact pozitiv in pret.
Din punct de vedere al analizei tehnice, Ether se afla intr-un canal ascendent, care, daca isi continua cursul, va duce pretul ETH, pe termen scurt, catre zona 5.000 USD.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

EGLD a fost una dintre cele mai performante crypto-active din ultima saptamana, cu pretul ating noi maxime, in zona de 330 USD.
Aceasta crestere a fost determinata de lansarea oficiala a Maiar Dex, exchange-ul descentralizat al celor de la Elrond, precum si de lansarea primului proiect de pe hub-ul de start-up-uri blockchain, Maiar Launchpad.
In acest context am observat o cerere in crestere pentru EGLD, ce a dus pretul peste rezistenta de la 300 USD, iesind din pattern-ul de triunghi ascendent. Nu este exclusa o retestare a fostei zone de rezistenta - actual suport - ca, mai apoi, pe masura ce vom vedea adoptia Maiar Dex prin numarul de useri ce vor folosi aplicatia, sa contiuam trendul ascendent.
Asa cum mentionam in rapoartele anterioare, multe voci specializate din piata vad in Elrond un proiect de top 20 din perspectiva capitalizarii de piata, ceea ce inseamna ca inca avem destul de mult upside pe EGLD.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Avalanche a lansat un fond de 200 milioane USD pentru a sustine proiectele inovative create pe propriul blockchain. Aceasta initiativa are ca scop cresterea utilizarii retelei prin generarea de proiecte de tip-ul DeFi, DApps, NFT’s etc.
    Avalanche creates $200-million fund to lure top crypto devs
  • Senatorul american Ted Cruz a introdus o rezolutie prin care propune adoptarea platilor in cryptomonede in arealul comercial al Congresului SUA, care include cafenele, restaurante, magazine de suveniruri etc. Este prima astfel de initiativa care vizeaza direct autoritatea centrala a SUA.
    US Senator Proposes Congress Adopt Cryptocurrency for Payments
  • Noul primar al orasului New-York a declarat ca va solicita ca primele trei salarii pe care le va incasa sa fie platite in Bitcoin. Dupa ce primarul din Miami a sustinut ca isi va incasa integral salariul in BTC, avem o inca o confirmare ca Bitcoinul poate deveni un mod oficial de plati/incasari chiar la nivel de functii publice importante in SUA.
    Incoming New York mayor Eric Adams vows to take first three paychecks in bitcoin

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
LRC +140%
SAND +80%
AVAX +40%
SOL +27%
OMG +25%
Scaderi
SHIB -11%
ICX -8%
MIOTA -5%
DOGE -3%
ZIL -3%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.