CBDC european/Euro digital - Proiect european pentru o moneda centrala digitala in 2023

CBDC european/Euro digital - Proiect european pentru o moneda centrala digitala in 2023

Uniunea Europeana a anuntat ca planuieste sa propuna o infrastructura legislativa pentru Euro digital in 2023. Moneda bazata pe blockchain va fi o forma de CBDC, sau moneda centrala digitala. In lunile urmatoare, autoritatile europene urmeaza sa lanseze consultari publice despre utilizarile monedelor centrale digitale.

Proiectul de lege european va fi bazat pe un o initiativa de moneda digitala FIAT dezvoltata de Banca Centrala Europeana. Faza de investigare pentru explorarea Euro digital (prin blockchain) a inceput in iulie 2021.

Autoritatile europene doresc sa dezvolte un dialog constructiv pana in 2023. Proiectul de lege va prezenta discutii si negocieri cu membrii UE si Parlamentul European. Christine Lagarde, Presedintele Bancii Centrale Europene, care a prezentat o pozitie sceptica privind criptomonedele, a mentionat ca o moneda centrala digitala bazata pe blockchain are capacitatea de a eficientiza sistemele de plata europene.

In ultima perioada, au aparut o multitudine de stiri legate de dezvoltarea monedelor centrale digitale la nivel global. Alte state care experimenteaza cu ideea de CBDC: China (Digital Yuan), Suedia, India, Jamaica, Malaezia si SUA (Digital USD). In prezent, Banca Nationala a Romaniei nu are un plan pentru a experimenta cu Central Bank Digital Currency (CBDC).

Pe langa faptul ca CBDC (Central Bank Digital Currency) reprezinta un sistem eficient de plati, o moneda digitala centrala poate ajuta autoritatile sa combata in mod proactiv spalarea banilor. In acelasi timp, o moneda digitala centrala bazata pe blockchain poate ajuta guvernele sa transfere mai rapid fonduri publice.

Pe langa seria de stiri despre CBDC, au aparut stiri si despre posibila reglementare din domeniul monedelor stabile (Stablecoins), alte active bazate pe blockchain. Criptomonedele stabile sunt legate de valoare monedelor FIAT si sunt vazute de anumite autoritati ca un pericol pentru integritatea monedelor nationale. Totusi, Jerome Powell, Presedintele Rezervei Federale (The Fed) din Statele Unite a spus recent ca intr-un cadru legislativ solid, monedele centrale digitale si criptomonedele stabile pot co-exista.

Platforma Tradesilvania ofera acces 24/7 la 47 de criptomonede si 107 paritati de tranzactionare automata in aplicatia mobila si web, servicii OTC (Over the Counter), servicii de asset management, custodie si infrastructura financiara blockchain pentru persoane fizice, companii si institutii. Deschide un cont Tradesilvania pe persoana fizica sau juridica și tranzactioneaza crypto pe platforma premium de investitii din Romania!