Tot ce trebuie sa stii despre criptomoneda Libra

Tot ce trebuie sa stii despre criptomoneda Libra

Deja cunoastem faptul ca Facebook va lansa propria criptomoneda, cu scopul de a cumpara bunuri sau de a trimite bani cu aproape zero comisioane. Pentru a intelege complexitatile pe care Libra le aduce, am redactat mai jos explicatiile celor mai importante aspecte legate de Libra, precum blockchain-ul neobisnuit al acesteia, relatia de intimitate a consumatorilor si multe altele.

Libra va functiona ca o criptomoneda pe care o poti cumpara sau vinde in schimbul banilor fiat la puncte de exchange locale (de exemplu magazine alimentare) sau pe exchange-uri online. Vei putea folosi Libra pentru a cumpara diverse bunuri prin intermediul aplicatiilor terte sau propriul portofel furnizat de Facebook, Calibra, care va fi integrat in WhatsApp, Messenger si Facebook.

Cu toate acestea, nu Facebook va controla viitorul criptomonedei in totalitate. Fiind constienta de deteriorarea increderii consumatorilor in Facebook datorita tuturor scandalurilor de intimitate pe care le-a suferit, compania a creat Asociatia Libra, o organizatie not-for-profit care supervizeaza dezvoltarea monedei. Facebook a recrutat pana in prezent 28 de membri din diverse domenii si industrii, inclusiv Mastercard si PayPal, Vodafone Group, Coinbase, Anchorage si altii.

Fiecare membru fondator a investit un minim de $10 milioane pentru a se alatura asociatiei si a deveni un operator de nod validator in blockchain. Membri primesc, de asemenea, un vot in consiliul asociatiei Libra si au dreptul de a detine o actiune proportionala investitiei lor a dividendelor din interesul acumulat in rezerva Libra (in care utilizatorii platesc monede fiat pentru a primi Libra).Asociatia va promova Blockchain-ul Libra open-source prin propriul limbaj de programare numit Move, si va inscrie afaceri pentru a accepta Libra ca plata.

Incercarea indrazneata a companiei de a crea o moneda globala care promoveaza incluziunea financiara a celor care nu beneficiaza de servicii bancare are mai multa intimitate si decentralizare decat era de asteptat. In schimbul incercarii de a domina controlul asupra monedei si a scoate din ea cat mai multi bani in cat mai scurt timp, Facebook adopta o strategie pe termen lung, in care trage platile in domeniul online. Vicepresedintele blockchain de la Facebook, David Marcus, a explicat motivele companiei intr-un briefing din San Francisco: “Daca are loc mai mult comert, atunci mai multe afaceri mici vor vinde mai mult […] si vor dori sa cumpere mai multe reclame pe platforma, deci va fi un lucru bun pentru afacerea noastra cu reclame”.

Insa criptomonedele existente, precum Bitcoin sau Ethereum, nu au fost proiectate pentru a fi un medium de exchange. Pretul lor instabil este predispus la schimbari mari si imprevizibile, astfel este greu pentru comercianti sa le accepte ca plata. Criptomonedele se lipsesc de propriul potential in conditiile in care nu sunt destule locuri care le vor accepta ca plata in locul monedelor fiat, iar experienta de a le cumpara si cheltui este destul de usoara pentru un public obisnuit. Cu cei 7 milioane de agenti de publicitate si 90 de milioane de mici afaceri, plus indemanarea in experienta utilizatorilor Facebook, compania este intr-o pozitie buna pentru a aborda si rezolva aceasta problema.

Valoarea criptomonedei Libra este menita sa ramana majoritar stabila, astfel incat este un mediu bun pentru tranzactionare, intrucat comerciantii pot fi siguri ca nu li se va plati o Libra astazi, pantru ca maine aceasta sa valoreze mai putin. Valoarea Libra este legata de un numar de depozite bancare si titluri de stat de scurta durata pentru o varietate de monede internationare cu o stabilitate istorica, inclusiv dolarul, lira sterlina, euro, francul elvetian si yenul. Asociatia Libra isi mentine monedele poate schimba echilibrul compozitiei in cazul in care este nevoie sa egaleze fluctuatii majore de pret ale unei monede, astfel incat valoarea Libra sa ramana consistenta.

Pe scurt, vei plati niste bani si primi o suma de Libra pe care o vei putea cheltui la comercianti care accepta moneda, sau in cadrul serviciilor online. Vei puptea sa schimbi moneda locala pentru Libra si vice versa prin Calibra sau aplicatii de portofele digitale, precul si la distribuitori locali precum supermarket-uri sau magazine.

De fiecare data cand cineva plateste o unitate din moneda locala, banii respectivi intra in Libra Reserve, iar o valoare echivalenta de Libra este inmanata acelei persoane. Astfel, mereu exista 100% din Lubra in circulatie, colateralizata cu monedele reale din Libra Reserve. Nu functioneaza niciodata fractional.

Fiecare plata Libra este inscriptionata permanent in blockchain-ul Libra, care va putea procesa pana la 1,000 de tranzactii pe secunda, mult mai rapid decat cele 7 tranzactii pe secunda ale Bitcoin sau cele 15 ale Ethereum.

Cand o tranzactie este inscrisa, fiecare nod efectueaza un calcum bazat pe registrul existent al tuturor tranzactiilor. Datorita unui sistem Bysantine Fault Tolerance, numai doua treimi din noduri trebuie sa ajunga la consens ca tranzactia este legitima pentru ca aceasta sa fie executata si scrisa pe blockchain. O structura de Merkle Trees din cod ofera usurinta de a recunoaste schimbarile facute in blockchain-ul Libra.

Trnazactiile nu sunt in totalitate gratuite; ele implica o mica fractiune dintr-un cent pentru a plati costul de procesare a tranferului de fonduri, asemanator cu Ethereum. Acest comision va fi neglijabil celor mai multi consumatori, dar, adaugate, aceste plati vor putea opri crearea milioanelor de tranzactii spam si atacurile DoS.

Momentan blockchain-ul Libra este unul “permissioned”, adica numai entitati care indeplinesc anumite cerinte sunt admise intr-un grup special care defineste consensul si controleaza guvernanta blockchain-ului. Aceasta structura este mai vulnerabila la atacuri si cenzura deoarece nu este cu adevarat decentralizata. Insa, in timpul cercetarilor de la Facebook, compania nu a putut gasi o structura “permissionless” care putea scala in siguranta numarul de tranzactii pe care Libra va trebui sa le manuiasca. Adaugarea de noduri incetineste procesul, si inca nu s-a gasit o solutie de a evita acest lucru fara a pune in pericol consumatorii si structura.

Blockchain-ul Libra este open source si foloseste o licenta Apache 2.0, orice dezvoltator avand posibilitatea de a construi aplicatii care functioneaza pe el, folosind limbajul de cod Move. Acesta a fost creat pentru a usura scrierea de cod in blockchain, care urmareste intentia autorului fara a introduce virusi. Are acest nume (en. “a se misca”) pentru ca functia lui primara este de a misca monedele Libra dintr-un con in altul, si de a nu lasa acele monede sa fie duplicate din greseala.

In final, cum vom putea sa detinem si sa cheltuim Libra? Prin portofele precum Calibra si altele, astfel incat trimiterea de bani catre familie si prieteni sau plata pentru bunuri sau servicii este la fel de usor precum trimiterea unui mesaj pe Facebook.

Calibra va fi lansat impreuna cu Libra pe iOS si Android in Facebook Messenger, WhatsApp si o alta aplicatie independenta. Cand utilizatorii se inscriu, vor trece printr-un proces Know Your Customer (KYC) si anti-frauda, unde vor fi nevoiti sa ofere un act de identificare eliberat de un guvern local si alte informatii de identificare.

De aici, vei putea cumpara Libra, alege o persoana ca destinatar, stabili o suma pe care sa o trimiti si trimite Libra, precum si o descriere a tranzactiei. De asemenea, vei putea cere Libra, iar Calibra va oferi o cale accelerata de a plati conerciantii prin scanarea unui cod QR.

Libra nu va importa contactele sau informatiile profilului Facebook, dar ar putea sa te intrebe daca doresti asta. De asemenea, nu ca impartasi datele tranzactiilor cu Facebook, astfel incat Libra nu va fi folosita pentru a colecta informatii care se trimit agentilor de publicitate. Datele vor fi impartasite numai in situatii specifice si prin cai anonimizate, pentru cercetari sau masurarea adoptiei, urmatirea fraudei sau prin cereri de la autoritatile legale. Nu ai nevoie de un con Facebook sau WhatsApp pentru a folosi Calibra.

In caz ca esti victima unui atac de hacking, frauda sau iti pierzi contul, Calibra va rambursa suma pe care ai pierdut-o, daca este posibil, printr-un chat support non stop. Nu va trebui sa iti amintesti parole lungi si complexe, deoarece Calibra administreaza toate cheile cripto in locul tau. Deoarece Calibra va deveni probabil portofelul preferat de multi utilizatori, protectia extra si experienta de utilizator usoara este esentiala.

In cazul adoptiei masive a criptomonedei creata de Facebook, multi indivizi din zonele sarace ale lumii ar beneficia de tranzactiile cu aproape zero comision si usurinta de a trimite bani si a efectua plati. Ramane de vazut daca populatia consumatoare va simti o atractie fata de aceasta noua si “globala” criptomoneda, dar, intr-o situatie ideala, ea ar putea beneficia milioane de oameni.