Cum sa cumperi Bitcoin in siguranta in Romania

Cum sa cumperi Bitcoin in siguranta in Romania

Investitiile in criptomonede sunt benefice si pot aduce profituri extrem de satisfacatoare. Pe masura ce piata crypto si popularitatea monedelor si a tehnologiei din spatele acestora creste, din ce in ce mai multi investitori aleg sa faca pasul catre Bitcoin.

Investitiile in Bitcoin si alte monede digitale nu sunt insa un simplu joc. Pentru a putea incepe cu incredere sa acorzi timp, bani si energie acestei piete, trebuie sa fii la curent cu un numar de termeni, strategii si masuri care iti vor pastra monedele si conturile in siguranta.

Termeni de cunoscut inainte de a incepe investitiile in Bitcoin:

1.      Chei private

2.      Chei publice

3.      Adresa portofel

4.      Portofel Bitcoin

5.      Cold Wallet/Hot wallet

6.      Portofel Hardware/Software

7.      Portofel Desktop/Online/Mobil/Hartie

8.      Phishing

9.      Password Manager

10. 2FA

De aceea iti prezentam un ghid care te va ajuta sa cumperi si sa schimbi Bitcoin si alte criptomonede cu cel mai mic nivel de risc, cunoscand modalitatile si metodele de mentinere a sigurantei monedelor.

Pana la achizitionarea propriu-zisa de Bitcoin, trebuie sa parcurgi o serie de pasi importanti care vor asigura un demers cat mai sigur al experientei cu tranzactionarea de criptomonede. Mai jos gasesti sase masuri de siguranta care te vor ajuta sa cumperi Bitcoin fara teama sau neliniste.

Foloseste o conexiune WiFi sigura

Desi poate parea trivial, utilizarea unei retele WiFi compromise iti poate aduce probleme. Nu folosi o retea WiFi nesecurizata (publica) pentru a cumpara Bitcoin sau accesa exchange-uri sau portofele digitale. Daca totusi esti nevoit sa accesezi un exchange sau portofel prin WiFi public, foloseste un VPN (virtual private network), care cripteaza toate datele trimise si primite de catre un dispozitiv conectat la o retea publica.

Cea mai buna strategie este de a utiliza reteaua WiFi privata, de acasa sau de la locul de munca. Si aici poti lua cateva masuri de siguranta, de exemplu o parola unica si complexa pentru retea, pe care sa o pastrezi intr-un serviciu de administrare a parolelor. De asemenea, este bine sa stii ca routerele vechi sunt conforme unor protocoale vechi de securitate. Asigura-te ca routerul tau are cel mai sigur si nou protocol: WPA2.

Pentru un strat aditional de siguranta, sau in cazul in care nu ai incredere in furnizorul de servicii de internet, poti folosi un VPN si pentru reteaua WiFi de acasa.

Alege un exchange crypto sigur

Verifica reputatia, nivelul de autorizare si reglementare al exchange-ului, evaluarile altor utilizatori etc. Inregistreaza-te la un exchange care iti permite sa investesti in Bitcoin folosind valute fiat.

Asigura-te ca nu exista activitati de phishing

Activitatile de phishing de manifesta sub forma unui individ sau unui grup care se prezinta ca fiind un exchange cunoscut si de incredere, adulmecand utilizatori pentru a le fura datele personale precum nume de utilizatori, parole de conturi sau numere de conturi bancare.

Pentru a te asigura ca exchange-ul pe care il folosesti este legitim, cauta “https”, o indicatie a unui website sigur, si asigura-te ca URL-ul este exact cel al site-ului adevarat. Daca acesta este legitim, salveaza adresa website-ului intr-un bookmark din browser, si acceseaza exchange-ul numai din acel bookmark.

Acelasi lucru se intampla si cu aplicatiile mobile. Asigura-te ca aplicatia de exchange sau portofel digital pe care o descarci este verificata si nu copiata.

Foloseste un password manager

Inregistrarea la un ecxchange este asemanatoare cu inregistrare la o banca – contul pe care il creezi va contine toate informatiile despre cardurile tale de credit si informatiile personale. De aceea ai nevoie de o parola unica si complexa, greu de ghicit sau spart. Daca folosesti mai multe exchange-uri, trebuie sa ai o parola diferita pentru fiecare. Reciclarea parolelor extinde suprafata pe care poti fi atacat, si scade semnificativ nivelul de siguranta a conturilor tale.

Folosind un password manager, poti genera parole unice si puternice care sunt tinute in siguranta si pot fi accesate numai de tine oricand, folosind un smartphone, computer sau tableta.

Este responsabilitatea ta sa mentii parolele in siguranta, intrucat majoritatea exchange-urilor nu sunt trase la raspundere pentru spargerea conturilor tale daca ai folosit parole usoare si nu le-ai pastrat in siguranta.

Activeaza autentificarea in doi pasi (2FA)

2FA este o masura de siguranta care necesita doua metode de inregistrare efectuate concomitent pentru a intra intr-un cont, de exemplu o parolasi un cod de securitate sau alte metode. Deoarece multe exchange-uri sunt conectate la adresa de email, este bine sa folosesti autentificarea in doi pasi si pentru conturile de email.

Majoritatea exchange-urilor vor necesita o forma sau alta de autentificare in doi pasi, atat pentru intrarea in cont cat si pentru tranzactionare sau retragere de criptomonede.

Cumpararea de Bitcoin

Dupa parcurgerea acestor pasi, poti cumpara Bitcoin la cel mai mare nivel de siguranta. Procesul implica de obicei doi pasi:

1.      Verificarea KYC (Know Your Customer) – un proces prin care exchange-ul se asigura de identitatea adevarata a utilizatorilor. Poti afla mai multe despre KYC aici.

2.      Inregistrarea unui card bancar sau de credit. Daca acesta are o parola puternica sau 2FA, adaugarea cardului la contul de exchange este sigura.

Odata ce cardul este inregistrat, poti incepe sa cumperi si sa tranzactionezi Bitcoin sau orice alta criptomoneda dorita. Lumea crypto este inca tanara, si se lucreaza mereu la imbunatatiri din mai multe puncte de vedere. Tine minte ca siguranta este mereu cel mai important factor de verificat pentru orice actiune efectuata folosind criptomonede, si desi exista mereu mici riscuri in tranzactionare, folosind aceste masuri ai un nivel cat mai inalt de protectie impotriva daunelor financiare sau a furtului de identitate.

Echipa Tradesilvania